Enhedslisten kræver uvildig undersøgelse af Fields-skyderi

Enhedslisten og Dansk Folkeparti i borgerrepræsentationen ønsker en tilbundsgående og uvildig undersøgelse af Fields-skyderiet.

Egentlig er det blevet undersøgt, hvad der gik forud for den drabelige hændelse i indkøbscenteret Fields på Amager, da en 22-årig mand 3. juli i år skød og dræbte tre mennesker og sårede fire andre.

Kort efter skyderiet nedsatte Region Hovedstaden en taskforce, der undersøgte den formodede gerningsmands tilknytning til psykiatrien, ligesom Styrelsen for Patientsikkerhed er i færd med en undersøgelse, og Københavns Kommune har lavet en redegørelse.

Men det er ikke nok.

Det mener Enhedslisten, som vil have foretaget en ny uvildig undersøgelse af skyderiet.

- Jeg synes, der er mangler i forhold til sammenhængen mellem socialpsykiatrien og hospitalspsykiatrien, siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, til TV 2.

Kommune tog ikke kontakt

Søndag kunne TV 2 i samarbejde med Frihedsbrevet fortælle, at Københavns Kommune ikke handlede i tide efter at have fået en henvendelse fra Region Hovedstadens Psykiatrisk Center Amager om den 22-årige formodede gerningsmand.

Den 22-årige havde brug for “daglige støtteforanstaltninger”, fremgik det af henvendelsen 7. marts. Men kommunen tog ikke kontakt til den formodede gerningsmand, inden han 3. juli begik skyderiet.

Dagen efter henvendelsen valgte kommunen unødvendigt at indhente samtykke hos Region Hovedstaden. Herefter lå sagen stille i halvanden måned.

Ifølge Københavns Kommunes egen redegørelse havde sagsbehandlerne for travlt til at håndtere alle de sager, som landede på sagsbehandlernes borde.

Peder Hvelplund mener, at der i en ny uvildig undersøgelse er behov for at komme til bunds i, hvorfor samarbejdet mellem instanserne har haltet, og hvordan man undgår at det sker igen.

- Vi har i hvert fald brug for at få samlet op på, hvad det er for nogle erfaringer, der har været, siger han.

DF: Politikere og myndigheder tager det ikke alvorligt

Den holdning deles af Dansk Folkeparti på Københavns Rådhus. Finn Rudaizky (DF), medlem af borgerrepræsentationen og regionsrådet, mener, at der slet og ret er tale om et “demokratisk problem”.

- Politikerne og myndighederne tager ikke denne sag alvorligt nok, siger han:

- Jeg synes, vi sidder tilbage med en stor forvirring. Man kan bruge en ny undersøgelse til at få skabt troværdighed og trygheden i befolkningen. Vi kan ikke bare nøjes med at have løse og vage formuleringer i den her sag.

Hverken overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL) eller fungerende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker at stille op til interview. Ej heller regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S), som imidlertid skriver i en mail:

- Jeg vil gerne have lov at se forslaget på skrift, men jeg er selvfølgelig kun interesseret i at få afdækket alt i den her sag.

OPDATERET: Da TV 2 første gang udgav historien fremgik det ikke, at socialborgmester Karina Vestergård Madsen ikke ville stille op til interview. Dette er efterfølgende tilføjet sammen med oplysningerne om, at Peder Hvelplund mener, at en ny undersøgelse bør forankres i Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik