Bilforhandler risikerer bøde efter deling af billeder: - Det pisser mig fuldstændig af

En bilforhandler risikerer en bøde efter at have offentliggjort billeder af en formodet tyv. Forhandleren mener ikke, politiet tager ham alvorligt.

En sælger hos bilforhandleren Max & Martin i Frederikssund havde flere gange over to uger talt i telefon med en mand, der ville købe en bil.

Manden var interesseret i luksusbilen af mærket Mercedes G-klasse, og 15. juli kom han for at prøvekøre bilen.

Men han kom aldrig tilbage fra sin prøvetur.

Halvanden time efter afgang ringede sælgeren til politiet og meldte bilen stjålet. Men bilforhandleren stoppede ikke der.

Med risiko for at få en bøde - og i protest mod politiets påståede ligegyldighed - lagde han overvågningsbilleder af den formodede tyv på Facebook. Et opslag, der i øjeblikket er blevet delt mere end 2500 gange.

- Det pisser mig fuldstændig af

Ifølge forretningsfører ved Max & Martin Jesper Ternvalt er det anden gang på to måneder, at virksomheden har været udsat for tricktyveri af biler. Og nu har han fået nok. Ikke mindst af politiets håndtering af sagerne.

- Jeg bliver sur og ked af det, og sælgeren blev jo også ked af det, selvom det ikke var hans skyld. Da vi så ringer til politiet, virker de nærmest ligeglade og kommer ikke engang forbi og tager prøver af de fingeraftryk, manden har sat, siger Jesper Ternvalt.

Heller ikke ved det første tyveri oplevede han synderlig interesse hos politiet.

- Det pisser mig fuldstændig af, for det er respektløst af politiet. Der er ikke tale om en stjålen cykel, men om en bil, der koster en million kroner, siger han.

Derfor valgte han at skrive et opslag på Facebook med ledsagende overvågningsbilleder af manden, som skulle have stjålet bilen. Han udlover en dusør på 10.000 kroner til den, der kan føre forhandleren til bilen eller tyven.

Artiklen fortsætter under billedet.

Opslaget fra bilforhandleren Max & Martin. TV 2 har valgt at sløre overvågningsbillederne, da det kan være ulovligt at dele dem.
Opslaget fra bilforhandleren Max & Martin. TV 2 har valgt at sløre overvågningsbillederne, da det kan være ulovligt at dele dem.
Foto: Max & Martin / Facebook

Ville gøre det igen

Ifølge dansk lovgivning er det ulovligt at offentliggøre overvågningsbilleder, hvor personer kan identificeres. Det er Jesper Ternvalt ganske klar over.

- Jeg har ikke et problem med at overtræde loven, når politiet ikke tager os alvorligt. Dem får jeg jo intet ud af. Men jeg kan måske få noget ud af, at jeg lægger billederne op og udlover en dusør, siger han.

Men mener du ikke, det er uetisk at begå selvtægt og dermed hænge en mand offentligt ud, der ikke er dømt?

- Jeg kunne aldrig finde på at gøre det, hvis der var tvivl om, at en person havde begået en forbrydelse – men her er det klokkeklart. Vi ved, det er ham, siger Jesper Ternvalt.

Forretningsføreren har endnu ikke fået nogen konkrete tips om, hvor bilen er, eller hvem manden er. Alligevel vil han offentliggøre overvågningsbilleder igen, hvis endnu en bil bliver stjålet.

- Det vil jeg gøre med et smil til hver en tid. Også selvom jeg får en bøde, siger han.

Perspektiv: Mor fik større bøde end blotter

Frygter at blive opsagt af forsikringsselskab

Oven på de to tyverier har Jesper Ternvalt nu iværksat en række tiltag hos Max & Martin, heriblandt opsætning af flere overvågningskameraer af bedre kvalitet samt brug af gps-tracking i bilerne.

Samtidig overvejer han at bede potentielle kunder, der ønsker en prøvetur, om at betale et lille depositum med kreditkort, så forhandleren kan få adgang til en række oplysninger om kortets indehaver.

Selvom Max & Martin - mod en selvrisiko - kan få udbetalt erstatning hos sit forsikringsselskab, er situationen uholdbar, mener Jesper Ternvalt.

- Vi ved jo ikke, om forsikringsselskabet kunne finde på at opsige os efter to tyverier på så kort tid.

Sagen efterforskes, og bilen er efterlyst

Nordsjællands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail til TV 2, at sagen er under efterforskning, og at bilen er efterlyst.

- Vi er kede af, at man hos Max & Martin har haft en oplevelse af, at vi ikke har taget anmeldelsen alvorligt.

At politiet ikke kom og tog fingeraftryk hos bilforhandleren, skyldes, at politiet finder det mere relevant at tage fingeraftryk i og af selve bilen.

- Det er således vores vurdering, at langt færre har været i berøring med bilen, i forhold til hvor mange der kan have været hos bilforhandleren uden at prøvekøre den pågældende bil og dermed ikke have nogen relevans for sagen, skriver politiet.

Politiet: Sæt gps i bilerne

Samtidig gør politiet opmærksom på, at Max & Martins deling af overvågningsbillederne kan være ulovlig.

- Derfor opfordrer vi til, at bilforhandleren fjerner billederne, da han ellers kan risikere en bødestraf.

Inden Jesper Ternvalts sælger udleverede bilnøglerne til tyven, lavede sælgeren en kopi af kørekortet. Det viste sig dog, at kørekortet var stjålet og dermed ubrugeligt i forhold til at finde frem til forbryderen.

Til TV 2 skriver Nordsjællands Politi videre, at bilforhandlere generelt bør sikre sig bedst muligt ved prøvekørsel af især dyre biler.

- Det kan man for eksempel gøre ved at bede om at se pas eller sundhedskort udover kørekort for den person, der vil låne en bil til prøvekørsel.

Politiet opfordrer desuden til - som Jesper Ternvalts altså nu også gør - at sætte gps i bilerne.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

IMG_2481

”Fantastisk” donation skaber glæde på herberg for hjemløse

Frederikssund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere