Asbest lukkede vartegn - nu slår kommunen dørene op igen

Pyramiden i Boesdal Kalkbrud har tidligere været lukket på grund af fund af asbest. Men nu skal der endnu en gang være adgang for publikum.

00:33

Stevns' borgmester, Anette Mortensen, Venstre, fremhævede Boesdal Kalkbrud, som et af de bedste steder på Stevns. Se de flotte billeder her. Video: Stevns Kommune

I samarbejde med TV2 ØST

Sidste år, lige inden turistsæsonen for alvor gik i gang, valgte man at lukke pyramiden i Boesdal Kalkbrud på Stevns. Dengang havde man nemlig fundet spor af det frygtede asbest indenfor - men også asbestfibre uden for pyramiden.

Derfor lukkede Stevns Kommune pyramiden efter opfordring fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Arbejdstilsynet.

Læs også Kommune afspærrer bygning og aflyser koncerter efter fund af asbest

Men nu skal der igen være adgang for publikum.

Det mener politikerne, der tog stilling til genåbningen onsdag eftermiddag i udvalget Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme. De seneste prøver viser nemlig, at der er fundet meget lidt asbest i jorden rundt om pyramiden.

- Det er meget begrænset, det vi har fundet. Men for at gå med livrem og seler, har vi så valgt at føre tilsyn med det, og efter turistsæsonen vurderer vi så, om der er sket en forbedring eller forværring, siger Mikkel Lundemann Rasmussen (K), som er udvalgsformand.

Læs også Voldsom brand raserede skole: Nu er oprydningen gået i gang

Jeg er ikke bange for, at det udgør en sundhedsmæssig fare for de mennesker, der kommer og besøger pyramiden.

Mikkel Lundemann Rasmussen (K), udvalgsformand, Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme

- Det her er en midlertidig løsning, som vi laver nu for at holde øje med, at det (asbesten, red.) ikke bliver for meget, tilføjer han. 

Artiklen fortsætter under billeder...

Pyramiden i Boesdal Kalkbrud blev afspærret efter fund af asbest. Foto: Google Maps / olav sejeroe

Prøver viser få fund af asbest

Politikerne læner sig op ad de resultater, som to uvildige rådgivningsfirmaer har leveret. I løbet af sommeren og efteråret sidste år har firmaerne undersøgt området i og omkring pyramiden.

Prøverne viser, at der er ingen tegn på asbest i luften inde i pyramiden. Men der er påvist asbest enkelte steder i bunden af pyramiden i en ud af syv prøver i første omgang. I anden omgang fandt man asbest i en ud af fem prøver.

Udvalget Arbejdsmarked, Erhverv og Turisme har nu afsat 100.000 kroner til flere initiativer.

Man vil blandt andet føre tilsyn med stedet, fjerne eventuel asbest og opsætte skilte, der skal oplyse de besøgende om, hvad de skal gøre, hvis de finder plader fra loftet. Der er nemlig tidligere fundet spor af asbest i pyramidens tag.

Læs også Boligselskab genhusede ikke beboere i asbestramte blokke - nu er sagen afgjort

Udvalgsformanden mener nu, at man ved at tage disse forholdsregler roligt kan besøge det kendte vartegn på Stevns.

- Jeg er ikke bange for, at det udgør en sundhedsmæssig fare for de mennesker, der kommer og besøger pyramiden. Men for at gå med livrem og seler så har vi valgt at sige, at det kun er for turister og andre, som kommer nede i området og gerne vil ind og kigge. Og at vi derfor ikke afholder større koncerter, der eventuel kunne udløse et påbud eller forværre situationen dernede, siger han.

Læs også Svømmehal må lukke et halvt år: Loftet begyndte at falde ned

Skal nok huse koncerter igen

Pyramiden har tidligere huset festivalen Verdensarv Stevns. Mikkel Lundemann Rasmussen er sikker på, at der nok skal blive afholdt koncerter og andre arrangementer der igen.

- På sigt er vi i gang med at finde ud af, hvad man kan bruge pyramiden til, men også som helhed i forhold til Stevns Klint, hvor vi er i gang med en udviklingsplan.

På udvalgsmødet deltog fire ud af de fem medlemmer, og alle på nær Sejer Folke Henriksen fra Enhedslisten stemte for genåbningen.

Dørene til pyramiden i Boesdal Kalkbrud vil blive åbnet i løbet af den nærmeste fremtid.

  Foto: Stevns Kommune

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?