Ingen kaktus i kufferten: Drop plante-souvenirs fra ferien

De fleste ved, at man ikke må smide en leguan eller et andet eksotisk dyr i kufferten, når man skal hjem fra ferie.

Men de færreste vidste måske, at levende planter også er forbudt at tage med til Danmark. De kan nemlig smitte de danske planter med svampesygdomme, virus, bakterier og sågar insekter.

quote Vi gør en ekstra indsats for at minde de rejsende om, at det kan have skadelige konsekvenser for naturen, hvis de tager plantemateriale med hjem til Danmark

Kristine Riskær, enhedschef for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen

Derfor var Landbrugs- og Fiskeristyrelsen taget til Københavns Lufthavn midt i sommerferien for at minde danskerne om forbuddet.

- Mange danskere er lige nu på vej på sommerferie, og derfor gør vi nu en ekstra indsats for at minde de rejsende om, at det kan have skadelige konsekvenser for naturen, hvis de tager plantemateriale med hjem til Danmark, siger enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse. 

Så mange gange er folk blevet taget med ulovlige planter i importkontrollen:

- Det kan være fristende at tage en blomst eller en stikling fra en plante med hjem, men det kan være umuligt at se, om planten bærer en sygdom eller insekter, siger hun.

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen tager løbende stikprøver i landets lufthavne, og det fører hvert år til sager om import af ulovlige planter.

Er du i tvivl, så drop planten

Der er nogle planter, som du især skal holde nallerne fra. Det gælder kaktusser og orkidéer, der er meget truede af udryddelse. Skal man have disse planter med hjem, kræver det en særlig tilladelse. 

Andre planter er lovlige at importere, men Landbrugs- og Fiskeristyrelsen anbefaler at lade være. Selvom de er lovlige at tage med, kan de nemlig stadig indeholde sygdomme eller insekter, der kan skade naturen i Danmark.

- Vores råd er helt simpelt. Man skal undgå at tage planter og planteprodukter med hjem fra sin ferietur. Hvis du er i tvivl om reglerne, så lad være, siger enhedschef Kristine Riskær fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.

Sådan kan du alligevel få planter med hjem fra ferie

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

25_seconds

playHurtig eksekvering: Nu begynder byggeplads på Amager Fælled at tage form

Tårnby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere