Får 25 millioner: Verdensarv skal være løftestang for lokal udvikling

Turisme er en løftestang for lokal udvikling, lyder det fra Realdania, der netop har givet 25 millioner kroner til verdensarvsdestinationen Stevns Klint.

I 2014 blev Stevns Klint optaget på Unescos verdensarvsliste. I 2018 blev det besluttet, at området skulle have et stort besøgscenter, som er ved at blive bygget.

Og nu får Stevns Klint så yderligere millioner til at udvikle hele området omkring det kommende besøgscenter med fokus på Boesdal Kalkbrud og Højerup.

Det oplyser Stevns Kommune i en pressemeddelelse.

- Besøgscentret er porten ind til en række andre perler, som vi nu får midler til at udvikle, siger borgmester Anette Mortensen (V) til TV 2 Lorry.

Vil skabe lokal udvikling

Hun er mere end begejstret for den donation på 25 millioner kroner fra Realdania, som udover at udvikle en besøgsdestination i verdensklasse også vil drysse på lokalbefolkningen og skabe lokal udvikling, uddyber borgmesteren.

Det samlede projekt består af flere delprojekter med et fælles fokus på eksempelvis en større oplevelsesværdi og øget adgang til klinten.

- Stevns Klint er mere end ler og fossiler. Det er vores fælles historie og kulturarv koblet med et rigt natur- og dyreliv – et helt særligt sted med stor betydning for både lokalsamfund og besøgende. Vi vil gerne være med til at skabe de bedst mulige rammer for fremtidens formidling af kulturarven, historien og naturen.

- Vi ser turisme som en løftestang for lokal udvikling, og det er vigtigt med en bred tilgang til bæredygtig turisme, som tager hensyn til klima, økonomi, kultur og social sammenhæng, siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Realdania.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Pyramiden, som her ses på billedet, er en tidligere tørrelade i Boesdal Kalkbrud. Den er et kendt trækplaster for Stevns, og her har blandt andet tidligere været afholdt koncerter. Det satte fund af Asbest i Pyramidens tagplader dog en stopper for. Nu bliver der blandt andet afsat penge til at renovere og udvikle Pyramiden.
Pyramiden, som her ses på billedet, er en tidligere tørrelade i Boesdal Kalkbrud. Den er et kendt trækplaster for Stevns, og her har blandt andet tidligere været afholdt koncerter. Det satte fund af Asbest i Pyramidens tagplader dog en stopper for. Nu bliver der blandt andet afsat penge til at renovere og udvikle Pyramiden.
Foto: Stevns Kommune

Endnu mangler der lidt penge for at komme helt i mål

Konkret bliver der afsat penge til Pyramiden, de øvrige bygninger i Boesdal Kalkbrud, en trappe ved Højerup kirke og et stiforløb, der skal gøre det lettere at se de geologiske lag og spor fra den asteroide, der for 66 millioner år siden var medvirkende til, at mere end 50 procent af alt liv på jorden uddøde, også dinosaurerne – og som er den egentlige årsag til, at Stevns Klint overhovedet er optaget som verdensarv.

Det er nemlig det bedste sted i verden at se sporene fra asteroiden.

De forskellige udviklingsprojekter indgår alle i et samlet projekt til cirka 58 millioner kroner, hvoraf Stevns Kommune selv har afsat godt 11 millioner kroner.

Dermed mangler der altså fortsat 22 millioner kroner til at kunne realisere det fulde projekt.

- Men det er jeg meget positiv omkring. Vi har to andre ansøgninger ude hos fonde, som vi forventer svar på i februar, siger Anette Mortensen (V) til TV 2 Lorry.

Fakta

Stevns Klint blev optaget på Unescos verdensarvsliste i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 millioner år siden var medvirkende til, at mere end 50 procent af alt liv på Jorden uddøde, også dinosaurerne.


Fonden Stevns Klint Besøgscenter er lige nu i gang med at bygge et besøgscenter for verdensarven i Boesdal Kalkbrud. Byggeriet er gjort mulig via en donation på 80 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.


Kilde: Stevns Kommune


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik