Spørg Os: Skal man skrue ned for varmen, når man lufter ud?

Er det bedst for økonomien og energiforbruget at skrue ned for varmen, når man lufter ud? Det spørger Aleksandra Maria fra Nærum om.

Selvom det bliver køligere udenfor, og mange skruer op for varmen, skal man huske at lufte ud i sit hjem. Men hvordan er det nu med tændte radiatorer og åbne vinduer? Det spørger Aleksandra Maria om.

- Hvad er mest energivenligt og billigt - at slukke radiatorerne, mens vinduerne er åbne, eller bare at lade dem stå tændt? Det kræver vel også noget ekstra energi at få dem varme igen, hvis de har været slukkede i 10-15 minutter, eller hvor lang tid man nu lufter ud? spørger Aleksandra Maria.

TV 2 Kosmopol har taget spørgsmålet videre til Tine Sode fra Videncentret Bolius, hvor hun blandt andet er ekspert i indeklima.

Tine Sode fortæller, at man som hovedregel skal skrue ned for radiatoren, når man lufter ud. Ellers bliver der hurtigt meget varmt i rummet:

- Når man lufter ud, fornemmer termostaten at det bliver koldt, og så skruer den op for varmen. Når man lukker vinduet igen, går der tid, før den registrerer det, siger Tine Sode.

Spørg Os - Afstemning

_

Komfort over elregning 

Undtagelsen fra hovedreglen er de spritnye og moderne termostater. De kan registrere, at der bliver luftet ud og skruer ikke op. Det er dog et fåtal, der har nye termostater, så den generelle anbefaling er, at man skal skrue ned for varmen, når vinduerne står åbne.

Tine Sode siger, at ulempen ved at lade radiatoren køre i højere grad handler om om at have det behageligt end om at frygte en højere varmeregning.

- Du sparer ikke særligt meget ved at skrue ned. Der en kun lille udgift i, at man knalder meget varme ud på meget kort tid, siger Tine Sode.

Den vigtigste grund til at skrue ned for radiatoren under udluftning, er ens egen komfort eller velbehag, forklarer indeklimaeksperten.

Kortvarig udluftning 

Selvom man måske ikke har lyst til at invitere den kolde luft indenfor, er det godt for et sundt indeklima at lufte ud et par gange om dagen.

- Hvis man ikke lufter ud, er der en masse CO2 i luften, for eksempel partikler fra stearinlys og madlavning. Fugten fra den luft vi udånder, kan sætte sig i væggene og give skimmel, siger Tine Sode.

Hun fortæller, at man faktisk ikke behøver at lufte ud i mere end tre til fem minutter ad gangen.

- Man skruer ned for varmen og åbner vinduer i tre til fem minutter. Helst i hver ende, så man får gennemtræk, siger Tine Sode.

Hvis man tænker, at man mister en bunke varme undervejs, skal det ikke afholde en fra at lufte ud. 

- Varmen sidder ikke i luften, men ligger i høj grad i væggene, loftet og møblerne, siger Tine Sode. 

Tak til Aleksandra Maria for spørgsmålet! 

Hvis du også undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i Spørg Os boksen.


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik