Aage dyrker plogging på sine løbeture

Motionsformen ”plogging” hitter, og flere løbere har taget trenden til sig. De samler skrald på løbeturen.

Et par løbesko, en løberute og en skraldepose. Mere kræver det ikke, hvis man vil have en gang motion, samtidig med man gør noget godt for naturen.

42-årige Aage Brønsholm fra Solrød Strand snørrer skoene tre gange om ugen. Det har han gjort de sidste fire år.

 
 
Foto: Aage Brønsholms instagram

- Jeg synes, det er en god ide. Vi er alle sammen brugere af naturen i større eller mindre grad. Jeg bruger naturen ofte, og jeg er ikke for fin til at samle skrald op og smide i skraldespanden, så der er pænt og rent i naturen, siger Aage Brønsholm.

Motionsformen er startet i Sverige og hedder "plogging" – en sammentrækning mellem ordet jogging og det svenske udtryk at ”plocka upp”- at samle op. Aage Brønsholm begyndte selv, fordi han synes, det er ærgerligt, at det flyder med skrald i naturen.

quote Det kræver ikke så meget. Man skal bare have en pose med, når man løber eller går. Støder man på noget papir, så saml det op, smid det i en pose og ned i den nærmeste skraldespand.

Aage Brønsholm

 

Bliver stoppet af nysgerrige 

Når Aage Brønsholm løber sine ugentlig ture bliver han stoppet mange gange af folk, som spørger ind til, hvad det er, han laver. I Danmark er det nemlig endnu ikke et hverdagssyn, at se løbere med en skraldepose i hånden.

- Folk bliver overraskede. De synes, det er en god idé og er positive overfor det, siger Aage Brønsholm. 

 
 
Foto: Aage Brønsholms instagram

Ifølge Politiken er over 2000 danskere med i facebookgruppen TrailSkrald, som opfordrer til at samle skrald på løbeturen. Men det er ikke kun motionsløbere, der kan samle skrald. Ifølge Aage Brønsholm er det nemt at komme i gang og alle kan bidrage og tage ansvar. Og så få en lille gåtur.

- Det kræver ikke så meget. Man skal bare have en pose med, når man løber eller går. Støder man på noget papir, så saml det op, smid det i en pose og ned i den nærmeste skraldespand. Det handler bare om, at vi alle sammen tager et ansvar for vores natur, siger han.

Internetfænomen 

Både på Facebook og Instagram uploader løbere fra hele verden billeder af det skrald, de har fundet på deres løbeture under hashtagget #plogging. Eller den danske udgave #trailskrald. Aage Brønsholm bruger også Instagram til at vise skraldet, han finder på sin vej.

 
 
Foto: Aage Brønsholms instagram

Særligt på stranden finder han skrald, som folk enten har smidt eller er skyllet i land.

- Nogle gange fylder jeg en hel skraldepose. Nogle gange flækker den. Nogle gange er der ikke så meget, siger han.

Flere kommuner støtter op om ”plogging”
I Rudersdal Kommune, Køge Kommune og Helsingør Kommune er der sat standere op med skraldeposer i naturområderne, så borgere nemt kan samle skrald.

I Solrød Kommune, hvor Aage Brønsholm bor, er der endnu ikke sat standere op. Men han er ikke afvisende overfor, at det bliver ham, der får det projekt sat i gang.

 
 
Foto: Aage Brønsholms instagram