Tre uger efter Roskilde festival flyder det med affald - og det kommer bag på kommunen

Pia Werner og hendes mand var overraskede over, det fortsat flyder med affald på Roskilde Festivalens område. Og overrasket er man sådan set også i Roskilde Kommune. Det burde være fjernet nu, lyder det.

Soveposer, telte, glasskår og et hav af campingstole.

Det var det syn, der mødte Pia Werner og Michael Werner-Jensen på en aftentur på det sted, der for tre uger siden udgjorde Roskilde Festival.

- Hvis man mangler et par campingstole, så skal man bare tage derhen. Der er nok at tage af, siger Michael Werner-Jensen til TV 2 Lorry.

quote Det flyder med plastik, øldåser og glasskår både i søen og på bakken. Det er godt nok synd for vildtet og naturen.

Pia Werner

På trods af at Roskilde Festival sluttede for flere uger siden, så ligger der altså stadig en masse affald i søer og på marken.

Og det var ikke just et muntert syn, ifølge ægteparret.

- Det var ikke lige det syn, vi havde regnet med, da vi parkerede bilen. Vi blev chokerede over, at det ligner en losseplads. Det flyder med plastik, øldåser og glasskår både i søen og på bakken. Det er godt nok synd for vildtet og naturen, siger Pia Werner om oplevelsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Telte, soveposer og campingstole flyder stadig på det, der for tre uger siden var Roskilde Festival.
Telte, soveposer og campingstole flyder stadig på det, der for tre uger siden var Roskilde Festival.
Foto: Pia Werner

Kommunen forventer handling meget snart

Det tager langt tid at rydde op efter en festival, men hos Roskilde Kommune håber de, at sagen meget snart bringes i orden.

-  Jeg er ked af, hvis der ligger så store genstande som campingstole og telte. Det er jeg overrasket over. Det burde være fjernet nu eller i hvert fald senest i næste uge, siger Ivan Hyldested, afdelingschef for Veje og Grønne områder i Roskilde Kommune.

Han fortsætter:

- Jeg ved, at vi ikke har en forventning om, at der er ryddet helt op endnu. Det tager lang tid at rydde op efter festivalen, og det har vi forståelse for. De er nok i gang med oprydningen, men hvis de har forladt stedet sådan, så er det ikke så godt, siger Ivan Hyldested.


Heldigvis var det ikke alle steder, at affaldet flyder. 

- Det så ud, som om at de havde ryddet op i nogle områder, men ikke i andre, forklarer Michael Werner-Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Roskilde Kommune forventer, at der er ryddet helt op til september.
Roskilde Kommune forventer, at der er ryddet helt op til september.
Foto: Pia Werner

Det er festivalens ansvar at sørge for at rydde op efter festivalen, men opgaven er udliciteret til forskellige foreninger. Noget af oprydningen foregår med en maskine, som kan opsamle de større ting. Affald som dåser og glasskår skal samles op manuelt, og det tager derfor længere tid.

- Vi forventer, at der er helt ryddet op til september. Det er den aftale, vi har med festivalen, og hvis de ikke overholder den, så kommer vi efter dem, oplyser Ivan Hyldested.

quote Når de er på festival, så sviner de og efterlader deres ting i naturen, når det så bliver mandag efter festivalen, så er de miljøaktivister.

Michael Werner-Jensen

Vi har flere gange forsøgt at få kontakt til Roskilde Festival, men de oplyser, at de holder sommerferielukket.

Festivalgængere og miljøaktivister

Roskilde Festival har arbejdet hårdt på at gøre arrangementet mere bæredygtigt, og det arbejde anerkender kommunen.

- Jeg synes, at festivalen gør et stort arbejde, og de er gode i forhold til bæredygtighed. De arbejder også på at få folk til at rydde op efter sig, og vi ved, at det er en svær opgave. Men så vidt jeg husker, har festivalen oplyst mig, at folk er blevet bedre til at rydde op efter sig selv, men at der selvfølgelig stadig er meget affald, siger Ivan Hyldested. 


På gåturen kunne Pia og Michael, da heller ikke lade være med at tale lidt om festivalgængernes adfærd.

- Når de er på festival, så sviner de og efterlader deres ting i naturen, når det så bliver mandag efter festivalen, så er de miljøaktivister. Det grinede vi lidt af, siger Michael Werner-Jensen.

quote Man kan godt undre sig over adfærden.

Ivan Hyldested, Roskilde Kommune

Og den tankegang kan kommunen sagtens følge parret i.

- Man kan godt undre sig over adfærden. Når festivalen lukker ned om søndagen, så virker det håbløst at tage en ødelagt campingstol med hjem, men om mandagen står de ved Christiansborg og råbe. Det kan man ryste på hovedet af, siger Ivan Hyldested, men understreger, at festivalgængerne altså er blevet bedre til at tage affald med hjem.

Artiklen fortsætter under billedet

Kunstværket er både verdens største maleri og verdens største dansegulv.
Kunstværket er både verdens største maleri og verdens største dansegulv.
Foto: Pia Werner

Det var heldigvis ikke kun affald og forfald, som Pia Werner og Michael Werner-Jensen så på deres gåtur i området. Festivalen har nemlig også efterladt en del kunst, og det løftede oplevelsen.

- Det var sjovt at se alt det kunst. Det store dansegulv og vægkunsten, det gjorde lidt op for affaldet, afslutter Pia Werner.

Det omtalte dansegulv er en kunstinstallation lavet af Katharina Grosse. Kunstværket er både verdens største maleri og verdens største dansegulv. Det kan stadig ses på dyreskuepladsen. 

Pia og Michael fandt også lidt kunst, som stadig står tilbage fra festivalen.
Pia og Michael fandt også lidt kunst, som stadig står tilbage fra festivalen.
Foto: Pia Werner






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik