Rifler, håndvåben og macheter: Frit lejde for våben gav pote

Torsdag er første dag, hvor man i hele Danmark frit og kvit kan aflevere ulovlige våben til politiet. Og det kom der en masse ud af.

Det er en speciel dag at være receptionist på på landets politistationer.

quote Vi håber, at folk tager sig sammen og får ryddet op.

Martin Bjerregård, der er kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi

Fra i dag torsdag og en måned frem kan borgere nemlig aflevere deres ulovlige våben uden at blive retsforfulgt.

Og det er der allerede kommet en ordentlig bunke våben ud af. Hos Vestegnens Politi har man fået jagtrifler, pistoler, en machette på 40 centimeter og forskellig slags ammunition.

- Sidste gang vi holdt frit lejde for våben, kom der mellem 800 og 900 våben ind, antallet af våben stiger nok i løbet af den næste måned, siger Claus Buhr, der er pressechef ved Københavns Vestegns Politi. 

Han opfordrer politiet folk til at dække de våben, som de ønsker at indlevere, til, så man ikke skræmmer nogen på vej til politistationen.

 
 
Foto: Midt- og Vestsjællands Politi

Sådan foregår det

Når du indleverer dit våben, skal du ikke give dit navn. Du vil heller ikke blive straffet for at bære et ulovligt våben.
Har du sprængstoffer, så ring til politiet inden, så de kan tilkalde forsvarets ammunitionsryddere.
Dæk dine våben til, når du tager dem med på politigården, så folk ikke bliver bange.
I Københavns politikreds kan du aflevere dine våben på Bellahøj Station.
I Vestegnens politikreds kan du aflevere dine våben på politigården i Albertslund.

Tag jer sammen og ryd op

Hos både Københavns Politi og Midt- og Vestsjællands Politi har man også allerede fået indleveret våben.

- Bare i Roskilde har vi fået fem luftgeværer, en håndpistol en pose med en hulens masse ammunition, og så har vi tilkaldt forsvarets ammunitionsryddere til at hente en håndgranat, siger Martin Bjerregård, der er kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi.

- Allerede klokken 07.20 stod der én klar til at aflevere sine våben, så det er kun dejligt. Så må vi se, om det fortsætter i det her tempo, siger han.

Han mener, at dette er en god mulighed for folk til at komme af med våben, som de har liggende:

- Vi håber, at folk tager sig sammen og får ryddet op. Mange gange er det jo helt almindelige borgere, som har et eller andet, der senere er blevet ulovligt. Vi har eksempelvis fået fem luftgeværer ind, der er blevet ulovlige efter en lovændring, siger han. 

Straffen fordobles

Frit lejde foregår i hele landet og er en del af den nye bandepakke. Det sker i forbindelse med, at minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af våben fordobles fra ét til to års fængsel.

Sidst, politiet åbnede for frit lejde, var i 2013. Her blev der på landsplan afleveret knap 20.000 genstande. Og håbet er, at man kan nedbringe antallet af våben på gaden.

- Sidste år var der hele 54 skudepisoder med relation til rocker- og bandekonflikter på åben gade. Sådan skal det ikke være i Danmark. Alle skal trygt kunne færdes, hvor de vil. Frit lejde er ét blandt flere tiltag i bandepakken, som skal dæmme op for de kriminelles adgang til våben, siger justitsminister, Søren Pape Poulsen, Kons., i en pressemeddelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik