Pilotprojekt vil mindske motorvejskøer - og du kan blive testbilist

Der er næsten altid massiv kø ved frakørsel 12 Roskilde S, når det er myldretid. Nu vil vejdirektoratet gøre noget ved det. Med bilisternes hjælp.

ARKIVFOTO: Køkørsel på motorvej Foto: Dennis Lehmann / Scanpix

Du kender det garanteret. Enten skal du møde klokken otte eller ni, men det er egentlig ligemeget. Trafikken er nemlig tung og rigid, og vupti - så kommer køen.

Endelig når du frem, men når klokken efter otte timer nærmer sig frihed fra arbejdsdagens slid, så skal du på den igen: Køkørslen.

Problemet er velkendt, og det har fået Vejdirektoratet til at forsøge at gøre noget ved det. Hvert fald på nogle strækninger. 

Læs også Motorvej til Hillerød rykker lidt nærmere

En af strækningerne er på Holbækmotorvejen i østgående retning. Ved frakørsel 12 Roskilde Syd fokuserer Vejdirektoratet i fire uger på at mindske kødannelser.

- Vi kunne selvfølgelig alle godt tænke os at køre til og fra arbejde uden at spilde tid i trafikken. Derfor gennemfører vi nu et pilotprojekt, som skal gøre os klogere på, om vi kan få trafikken til at glide bedre på strækninger med begyndende trængselsproblemer. Og her vil vi gerne inddrage dem, der har erfaringer fra det virkelige liv, siger Niels Tørslev, som er trafikdirektør i Vejdirektoratet.

Lyder det som noget, du gerne vil prøve, så kan du blive testbilist hos Vejdirektoratet. De søger lige nu fire bilister, der til dagligt bruger Holbækmotorvejen ved afkørsel 12.

 Vi vil gerne høre om – og måle på – bilisternes oplevelse af at side i kø, når de kører på deres daglige rute

Niels Tørsløv, Trafikdirektør i Vejdirektoratet

- Vi vil gerne høre om – og måle på – bilisternes oplevelse af at side i kø, når de kører på deres daglige rute. Det skal give os ny viden om trafikadfærd, som vi håber, vi også kan bruge, når vi planlægger afvikling af trafikken i forbindelse med arrangementer eller vejarbejder, forklarer Niels Tørsløv.

Fakta om pilotprojektet

 • Pilotprojektet lanceres i uge 44. Over fire uger vil Vejdirektoratet bruge forskellige tiltag til at få bilisterne til at køre en smule tidligere eller senere, end de plejer.
   
 • Pilotprojektet gennemføres på seks udvalgte strækninger samtidigt:

  A: Frakørsel 24, Øster Uttrup Vej ved Aalborg, nordgående retning
  B: Frakørsel 75, Esbjerg N ved Esbjerg, sydgående retning
  C: Frakørsel 59, Fredericia S ved Fredericia, vestgående retning
  D: Frakørsel 12, Roskilde S ved Roskilde, østgående retning
  E: Krydset Hareskovvej/Asnæsvej i Kalundborg i retning mod Kalundborg
  F: Rundkørslen Holbækvej/Hovvejen ved Kalundborg i retning mod Kalundborg.
   
 • De udvalgte strækninger er kendetegnet ved den såkaldte begyndende trængsel – her er der tale om en såkaldt spidstime i morgentimerne, hvor kødannelserne er så kortvarige, at man kan opnå en tydelig effekt, ved at bilisterne flytter deres afrejsetidspunkt en smule.

Du kan læse mere om projektet ved at klikke her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik