Kommune bygger ”fiske-motorvej” til seks millioner kroner

Af hensyn til naturen og dyrelivet går Roskilde Kommune nu i gang med at udvide å-løbet mellem Kattinge Sø og Roskilde Fjord.

I Roskilde har kommunens Klima- og Miljøudvalg besluttet at gøre noget godt for naturen og dyrene - særligt ørrederne.

De udvider og forlænger å-løbet mellem Kattinge Sø og Roskilde Fjord, så de skællede fisk fremover får mulighed for at kunne svømme fra fjorden til Kattinge Sø- og omvendt. Og det har ikke før kunnet lade sig gøre.

- Det her å-forlængelsesprojekt skal jo være med til at gavne naturen som helhed, men særligt har vi fokus på alle de ørreder, der står ude i Roskilde Fjord og er klar til at komme op i å-løbet. De skal have noget mere plads at boltre sig på, siger Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune, Socialdemokratiet til TV 2 Lorry. 

 
 
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

Bliver en del af å-system

Det nye å-løb bliver en del af Langvad Å-systemet, som kommer helt fra Lejre og Kornerup og går op til Kattinge Sø. Men forbindelsen fra søen til fjorden ved Kattinge Værk er i praksis lukket for fisk.

Derfor har staten sammen med Roskilde Kommune længe haft det på dagsordenen, at det statslige "Vandplan 1 projekt" om "faunaspærringer" i Langvad Å skulle realiseres. 

Det nye å-system betyder, at ørrederne får 50 gange mere plads at være på, end de har nu. De får lettere ved at gyde, og det betyder også, at der på sigt vil komme flere fisk. 

Udvidelsen skal gavne dyrelivet i området, der blandt andet tæller mange svaner.
Udvidelsen skal gavne dyrelivet i området, der blandt andet tæller mange svaner.
Foto: Henry Michaelsen / TV 2 Lorry

Skal få flere folk ud i naturen

Området er en del af Nationalpark Skjolungernes Land, og udover en bredere å, så bliver der plantet flere træer og buske.

Der kommer vandhuller til padderne, og så vil det gavne dyrelivet i Roskilde Fjord - alt sammen skal det være med til at genoprette naturen og sikre biodiversiteten. Og det er ikke kun godt for dyrene. 

- Det at kunne tilføre det endnu flere kvaliteter, det tiltrækker jo endnu flere mennesker, og folk vil jo rigtig gerne ud i naturen - og her er jo dejligt, siger Tomas Breddam. 

Borgmester Tomas Breddam glæder sig til at indvie å-systemet.
Borgmester Tomas Breddam glæder sig til at indvie å-systemet.
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

Muligheden for at anlægge den nye å er opstået på baggrund af omfattende dialog med de berørte lodsejere, så der nu er indgået en aftale mellem parterne, hvor naturen og biodiversiteten langs med åen styrkes samtidig med at å-system og fjord forbindes, oplyser Roskilde Kommune, der nu går i gang med at iværksætte projektet.

Anlægsarbejdet er planlagt til at gå i gang i 2020, og selve projektet finansieres af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der bidrager med seks millioner kroner, mens Roskilde Kommune selv betaler cirka 300.000 kroner til beplantning og vandløbsvedligeholdelse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere