Farligt slukningsforsøg på storbrand i Roskilde

Roskilde Brandvæsen vil lørdag teste, om de måske kan kvæle branden i en stor bunke affald i Roskilde. Branden har indtil videre varet i en uge.

Roskilde Brandvæsen havde egentlig opgivet at slukke branden i en stor bunke haveaffald på Solums genbrugsplads i Roskilde, der opstod natten til lørdag den 19. september.

Men nu vil brandvæsenet alligevel teste, om det kan lade sig gøre at kvæle flammerne med jord.

Det kan måske lyde som en nem løsning, men det er en opgave med en række riscisi.

I en video på Roskilde Brandvæsens Facebook-side forklarer Kenneth Erik Johansen, der er beredskabsmester, hvorfor forsøget lørdag formiddag klokken 9 vil foregå under ekstremt overvågede forhold.

Brandvæsenet gør, hvad de kan, for at mindske de gener røgen fra branden giver.
Brandvæsenet gør, hvad de kan, for at mindske de gener røgen fra branden giver.
Foto: Presse-fotos.dk

For det første skal de holde øje med, om den industrimaskine, der skal skubbe jorden over en del af branden, kan tåle den ekstremt høje strålevarme fra branden, eller om maskinen vil bryde i brand.

Derfor vil den være omgivet af to sæt røgdykkere, der hele tiden står klar til at kunne slukke en eventuel brand i køretøjet.

For det andet skal de holde øje med, om branden spreder sig til en affaldsbunke, der ligger tæt på.

Og for det tredje er der en risiko for, at der er skabt store luftlommer i affaldsbunken, og når maskinen så kommer kørende og trykker bunken sammen, kan den falde igennem. I så fald vil der stå et hold klar til at hælde store mængder vand over branden ved køretøjet, så føreren af industrimaskinen har mulighed for at komme sikkert ud.

Branden bliver ikke slukket i dag

Branden på genbrugspladsen i Roskilde er den største af sin art i Danmark, og derfor ved Roskilde Brandvæsen ikke, hvad udfaldet af dagens forsøg bliver.

De har brugt de sidste par dage på at forberede sig på forsøget, blandt andet sikret en stabil vandforsyning.

- Planen er, at vi først laver forsøget på en meget lille del af bunken klokken 9. Vinden er gunstig for os i dag, fordi vi har den i ryggen. Så det meste af røgen vil heller ikke komme ind over byen, fortæller Lars Robetje, beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen og fortsætter:

- Hvis alt går godt, vil vi lave forsøget på en lidt større del af bunken. Men vi kommer ikke til at slukke branden i dag. På mandag vil vi evaluere den viden, vi får fra forsøgene i dag, og så vurdere, om det er en farbar vej at gå.

quote På mandag vil vi evaluere den viden, vi får fra forsøgene i dag, og så vurdere, om det er en farbar vej at gå.

Lars Robetje, beredskabsdirektør i Roskilde Brandvæsen

Årsagen, til at de alligevel vil forsøge at slukke branden, er, at de vil forsøge at forkorte tiden med de gener, røgen fra branden har givet indtil nu.

Hvis forsøget ikke virker, skal branden brænde ud af sig selv. På en uge er cirka halvdelen af branden brændt ud. Men det betyder ikke, at branden vil have slukket sig selv om en uge.

- Det materiale, der ligger i bunden er meget kompakt, så brandhastigheden kan være længere, når vi når dertil, forklarer beredskabsdirektøren.

Roskilde Brandvæsen vil meget gerne have arbejdsro og beder derfor alle nysgerige om at blive væk.