Jesper og Mogens pjækkede for at lave festival til 30 kroner – men musikerne nægtede at spille, før regnen stoppede

Udgivet den 25.6.2022

Artiklen blev oprindeligt udgivet i juni 2022, men vi synes stadig, den er læsværdig, derfor genudgiver vi den. God fornøjelse.

Interviewet med stifterne blev lavet i forbindelse med Roskilde Festivals oprindelige 50 års jubilæum. Siden er den ene Roskilde stifter, Jesper Switzer, gået bort.


Hvert år starter Claus Niller startet sin sommerferie på Roskilde Festival.

Men faktisk var det aldrig meningen, at der skulle have været mere end en enkelt festival på Roskilde Dyrskueplads i 1971.

quote I 1971 er man en blanding af at være rebel, nysgerrig og glad for musik

foto_-_jesper_og_mogens_med_plakat_2

I 1971 var Mogens Sandfær 17 år og den nu afdøde Jesper Switzer var 18 år, og de var vant til at arrangere gymnasiefester. De havde en drøm om at få kvalitetsmusik til provinsen, og en dag ringede deres faste musikbooker, Carl Fisher, med et tilbud, de ikke kunne sige nej til:

- Han ringede til mig og sagde: 'Hvad siger I til, hvis vi laver en udendørs festival i Roskilde?', siger Jesper Switzer.

Den jyske musikpromoter Carl Fisher havde de internationale kontakter. Jesper og Mogens slog til.

quote Vi var gymnasieelever på Roskilde Katedralskole. Jesper var formand, jeg var næstformand i elevrådet

Roskilde Festival 1971

På billetterne, der kostede bare 30 kroner, stod 'ved Roskilde fjord'. Indtil to måneder før festivalen havde Jesper og Mogens en aftale med et kursuscenter ved Borrevejle Vig, men de trak sig kort før festivalen.

- Her havde vi forestillet os, at man kunne stå og soppe og høre musik og nyde det ene og det andet. Men der smækkede fælden altså i. Og det var nok også godt. For de var blevet fuldstændig oversvømmet af folk, og så endte vi på Dyrskuepladsen af bitter nød, siger Mogens Sandfær.

quote Det var faktisk slet ikke meningen, at det skulle ligge på sådan en røvkedelig dyrskueplads

Roskilde Dagblad

Bare tre uger tog det fra ansøgningen til Roskilde Kommune blev sendt afsted. Til svaret kom.

quote Jeg tror måske, hvis kommunen havde vidst, hvordan det kom til at se ud, at de havde haft lidt flere reservationer

Benni Billedbutik

Jesper og Mogens overtager Dyrskuepladsen en uge før festivalen starter. 20 frivillige hjalp til med til at bygge det hele op.

- Vi havde kun logistik til 4-5.000 gæster, og vi kunne lørdag se lange slanger af folk, der bevægede sig frem mod pladsen, og blev klar over, at det her var noget større, end vi havde forestillet os, siger Mogens Sandfær.

quote Det blev jo så en succes, der næsten væltede os selv bagover

Roskilde Festival 1971

- Det var nyt i Danmark. Der havde været en lidt tidligere på året i Nyborg, siger Mogens Sandfær.

- Det store forbillede var Woodstock, siger Jesper Switzer.

- Ja, der var Woodstock, som blev holdt i 1969 i USA, tilføjer Mogens Sandfær.

quote Der var ikke noget koncept for, hvad en festival var

billede10_crop_t.jpg

- Men ellers var det jo alle, på det tidspunkt, gode danske navne, vi kom for at se. Og så skulle vi jo bare ud og se, hvad det var for noget, siger Claus Niller, der var med som deltager ved den første festival på Dyrskuepladsen, ligesom han har været med på alle de efterfølgende Roskilde Festivaler.

quote Det store hovednavn var et band, der hed Grease Band, som havde spillet med Joe Cocker

Roskilde Festival 1971

Tre gange så mange gæster som ventet kan give de fleste værter sved på panden. Pludselig var der pres på toiletforholdene, og madforsyningerne holdt slet ikke til de mange sultne publikummer.

- Vi ringede rundt til alle de øl- og mineralvandsdepoter, vi kendte fra vores festarrangørtid, og fik dem til at køre ud. Og de solgte bare fra bagsmækken af deres vogne, siger Mogens Sandfær

- Der skulle ikke søges tilladelse, fordi man ville sælge æbleskiver eller hashpandekager. Du kunne sætte dig med en bod og sælge hvad som helst, siger Jesper Switzer.

quote Der skulle ikke søges tilladelse, fordi man ville sælge æbleskiver eller hashpandekager

avis_-_1971-8-2-a.tiff_crop_t.jpg

Og så begyndte det i løbet af lørdagen at regne. Kraftig, kraftig bygeregn.

- I den sidste avisartikel står der; 'kun regn kan standse den festival'. Men det gjorde den ikke, siger Mogens Sandfær

quote Kun regn kan standse den festival

joergen_angel1971ritzau_scanpix20050526-144024-4_48mb_crop.jpg

Det amerikanske band Grease Band nægtede at gå på scenen før det holdt op med at regne.

- Scenen var jo altså stålrør i en ret enkel opstilling og med presenninger spændt ud, og de hang jo faretruende ned over elektrisk spillende musikere. Så der måtte også arrangeres noget, så vi kunne binde lægter sammen og stikke dem op for at tømme dem for vand, siger Mogens Sandfær.

quote Tiden gik helt af sig selv. Det blev ikke til så meget musik for os

Roskilde Festival 1971

- Det var sådan noget med, at man kom og afleverede en billet, og når man gik ud, så fik man en billet igen. Og det betød jo, at folk kunne bare stikke billetten ud gennem hegnet, og så havde man en billet og kunne komme ind den vej, siger Claus Niller.

quote Mit klare minde er, at den første festival var relativt uorganiseret

Roskilde Festival 1971

Da festivalen var slut, skulle der ryddes op.

- Vi havde gået i en uge med en frivillig spejdergruppe og med de gymnasieelever, der stadig turde pjække og samlet og samlet det skrald, som vi nu for første gang erfarede, at en festival efterlader, indtil vi så ikke kunne mere. Og så måtte maskiner og kommunens folk i gang, siger Mogens Sandfær.

quote Smadrede ølflasker og skrald lå spredt ud over den nyanlagte dyrskueplads

Roskilde Festival 1971

De 15.000 kroner, som før festivalen blevet lagt i depositum til Roskilde Kommune. Ja, de penge endte med at gå til det kommunale oprydningshold. Kun omkring en tredjedel af de 12.000 festivalgæster havde betalt entre. Og musikerne skulle have deres løn.

- Alle fik deres penge. Undtagen os. Vi betalte regninger i måneder efter, når de kom fra diverse avisannoncer og hvad vi ellers havde bestilt. Det var vores ydmyge bidrag til kommunens velfærd, siger Jesper Switzer.

quote Havde alle 12.000 betalt entrebillet, så havde det jo nok hjulpet meget på det. Det var der så en hel del, der ikke lige nåede

71n-nielsen-hansen-elinognielsthuromail-dk

De 12.000 publikummer, som dukkede op til den første festival i 1971, havde hver deres udgangspunkt for at være der.

Claus Niller blev inviteret med af en gymnasiekammerat, der havde fået fat i to fribilletter:

- I '71 er man en kombination af at være rebel og at være nysgerrig og at være glad for musik. Det tror jeg er en kombination af alle de her forskellige ting, siger Claus Niller.

quote Når man er 17 år, og er opvokset i en helt traditionel arbejderfamilie, så er man ikke rebel, så er man bare nysgerrig

Christiania

- Man kan jo give nogle institutionelle eksempler på tidsånden. Bl.a. blev RUC endeligt besluttet i 1971 og starter året efter. I 1970 startede Thy-lejeren. Og plankeværket til fristaden Christiania ryger også ned i 1971. Så der er virkelig nogle bølger i gang, Jesper Switzer.

quote Vi ville et nyt samfund

Roskilde Festival 1971

Faktisk var det aldrig meningen, at der skulle have været mere end den ene Sound Festival i 1971.

- Nu har der været 50 festivaler snart. Men vi havde ikke sat os for at lave en lang serie, der skulle gentage sig og udvikle sig over så mange år. Det var aldrig en forestilling, siger Mogens Sandfær.

quote Der var én Woodstock, og det var vel fint. Og én Roskilde, det var så langt vores forestilling gik

Roskilde Festival 1971

Da Mogens og Jesper endelig kunne slippe oprydningen og tømmermændende fra deres festivaldebut, var der så lige et gymnasium, der skulle hentes op på.

- Vi havde stort set ikke deltaget i undervisningen i et halvt år, men havde en form for immunitet som formand og næstformand for elevrådet. Vi blev dog begge to kaldt ind på rektors kontor, og fik at vide, at nu gjaldt det ikke længere, siger Mogens Sandfær

- 'Ikke flere festivaler fra jeres side, hvis I skal have studenterhuen', husker Jesper Switzer.

- Ja, så var det med at få indhentet noget af det tabte, hvis ikke vi skulle finde et andet sted at gå hen, siger Mogens Sandfær

quote Ikke flere festivaler fra jeres side, hvis I skal have studenterhuen

Mogens_og_Jesper_roskilde_festival

Man anslår, at omkring 12.000 gæster lagde vejen forbi den første festival i 1971. I dag er deltagerantallet på over 135.000. Det gør Roskilde Festival til Danmarks fjerdestørste ’by’ målt i indbyggertal.

- Formatet, omfanget, størrelsen, lyden, niveauet på forplejningen, hele organiseringen, hele professionaliseringen er jo to verdener, siger Jesper Switzer.

- Det er jo selvfølgelig en tilfældighed, at det var os, og at det blev der, og på det tidspunkt. Men det er da fantastisk at andre har kunnet føre det videre og holde det i live. Så kan man godt sidde som ældre person og rynke af nogle detaljer, men samlet set er det da helt fantastisk, og det skønt at komme derud og se, hvordan det går, siger Mogens Sandfær

quote Der er mere, der er flere forskelligheder fra første år til i år, end der er ting der er ens

ritzau_scanpix20120210-084540-7_24mb_crop_t.jpg

Tilrettelæggelse:
Morten T. Søndergaard

Redaktør:
Nanna Andreasen

Foto:

Niels Hansen, Jesper Jerrik, Bent Tilsted, Henning Thempler, Kurt
Petersen, Leif Nyholm, Emil Christensen, Karl Høver, Mini Wolff, Steen Jacobsen, Jørgen Angel, Erik Kragh, , Morten Bisgaard Christensen, Mogens Sandfær, Jesper Switzer, Benni Billedbutik, Roskilde Festival, Roskilde Lokalhistoriske Arkiv, Roskilde Tidende, Ritzau Scanpix

Tak til:

Ragnarock, Roskilde Festival og Roskilde Arkiverne.