Politiet varsler ekstra sommersprit-kontroller

Der sker alt for mange alvorlige spritulykker om sommeren. Derfor sætter politiet fra i morgen ind med ekstra spritkontroller i hele landet.

Kolde øl og kølig hvidvin lokker lidt mere her i sommervarmen. 

Men man skal huske at holde sprutten og bilkørslen adskilt. 

Derfor sætter politiet fra i morgen mandag ind med spritkontroller i hele landet. Samtidig vil en landsdækkende kampagne fra Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og kommunerne minde folk om at lade bilen stå, når de har drukket.

 

Fordelingen af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker

 

Tal fra Vejdirektoratet viser, at der i løbet af sommermånederne sker alt for mange spritulykker med dræbte og alvorligt tilskadekomne personer i trafikken.

 - Om sommeren er der mange uplanlagte sammenkomster, hvor man lige mødes til lidt mad og hygge, og så kommer der øl og vin på bordet. Netop fordi det er impulsivt, så har mange glemt at planlægge på forhånd, hvordan de kommer hjem senere på aftenen. En genstand bliver til flere, og når trætheden melder sig, og man vil hjem, så kan det være svært at vurdere, hvor meget man har fået at drikke, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan ser kampagnen ud, som man vil kunne se langs vejene hen over sommeren.
Sådan ser kampagnen ud, som man vil kunne se langs vejene hen over sommeren.

Mange kommuner vil være til steder ved blandt andet festivaler, havne- og byfester for at sætte 13.000 flyers med budskabet ”Klar til et pust?” på de parkerede biler.

Det skal få folk til at tænke sig om en ekstra gang og vurdere, om de er ædru nok til at køre, før de sætter nøglen i bildøren.

For at komme sommerspritbilismen til livs vil færdselspolitiet gennemfører spritkontroller i alle landets politikredse. Og politiet vil gerne opfordrer borgerne til at man blander sig, hvis en person i selskabet finder bilnøglerne frem efter at have drukket.

- Spritbilisterne udgør en stor risiko for os alle i trafikken. Hvert år ser vi desværre mange alvorlige ulykker, som kunne have været undgået, hvis folk havde ladet bilen stå, efter de havde drukket, siger Erik Terp Jensen, centerchef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Antal dræbte eller alvorligt tilskadekomne i spritulykker

Sådan griber du ind

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket.

- Men man skal jo huske på, at hver gang man forhindrer en anden i at blive spritbilist, så gør man faktisk vedkommende en stor tjeneste. Vi har lavet syv gode råd, som gør det nemmere at stoppe en, der vil sætte sig bag rattet efter at have drukket, fortæller Dorte McGugan Pedersen, udviklingschef i TrygFonden.

Sådan forhindrer du spritkørsel:

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere