Tidligere rocker: Bandefolk skal lære sociale færdigheder

Martin Christian Celosse-Andersen mener ikke, at man har nok fokus på unge kriminelles sociale liv.

02:18

Fra han var 16 år gammel har Martin Christian Celosse-Andersen været en del af en rockergruppe. 

Efter 12 år i miljøet blev han hjulpet ud via politiets exitprogram. Men det var ikke nok til at gøre ham til et velfungerende mennesker, påpeger han overfor TV 2 Lorry. 

Martin Christian Celosse-Andersen fik nemlig fin hjælp til at holde sig fra de gamle 'brødre', men han blev ikke oplært i sociale færdigheder. 

- Jargonen er meget hård (i bandemiljøet, red.). Den er meget brutal. Det er et voldeligt sprog. Præsenterer du det i en normal erhvervsmæssig kontekst, så bliver folk skræmte, siger han til TV 2 Lorry. 

- Når jeg for eksempel følte mig frustreret, fik jeg italesat det, som da jeg var i bandemiljøet. Og det har skræmt folk, forklarer han. 

Læs også Tidligere bandemedlem: "Jernnæven virker ikke"

Socialt liv kommer før arbejde

32-årige Martin Christian Celosse-Andersen fik både hjælp af myndighederne til at finde en ny bolig, lave en uddannelsesplan og lede efter et job. Men det er umuligt at passe et normalt job, når man kommer fra den anden side, mener han. 

- Jeg aner jo ikke, hvordan kulturen er. Jeg aner ikke, hvilke værktøjer man bruger til at håndtere konflikter. Der vil jeg trække på den erfaring, som jeg har indtil nu, siger han til TV 2 Lorry. 

- Der er det vigtigt, at folk får, hvad der minder om, en social færdighedstræning.

Han påpeger, at hver tredje bandemedlem, der går ind i et exitprogram, ender med at vende tilbage til miljøet, og han mener, det skyldes et manglende fokus på at skabe nye sociale cirkler for bandemedlemmerne. 

Læs også Bande-talsmand: Politi eller politikere kan ikke stoppe os

Ensomheden var det værste

I de seneste tre år har Martin Christian Celosse-Andersen derfor arbejdet på at skabe et alternativ til det eksisterende exitprogram. 

Han kan sætte sig i unge kriminelles sted, mener han. 

- Ensomheden var noget af det, der ramte mig aller hårdest. Jeg kom fra en forholdsvis høj position i miljøet, og jeg var blind for, hvor ensom jeg blev, da jeg træk mig og brød med alle relationer. Det var noget af det hårdeste for mig at gennemgå, forklarer han til TV 2 Lorry. 

Læs også Bandeleder dømt for dødsvold: Derfor er han ikke udvist

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik