Region H: Lægemanglen er knækket - næsten

Efter år med voldsom mangel på praktiserende læger i Region Hovedstaden er problemerne nu ved at være løst.

Det har ikke været nemt. Når folk er flyttet enten til Region Hovedstaden eller inden for Region Hovedstaden, så har det været et problem at finde en praktiserende læge med plads til nye patienter. Men nu lysner det. 

Region Hovedstaden oplyser,  at efter knap to års intensiv indsats er lægedækningen ved at være på plads.

Med andre ord er der så mange praktiserende læger i Region Hovedstaden, at der overordnet set er plads til alle patienter. Og så er der alligevel huller - eller mørke pletter på kortet, som regionen kalder det.

- Det gælder for eksempel i Halsnæs, hvor jeg selv bor, siger formanden for udvalget for forebyggelse og sammenhæng, Qasam Nazir Ahmad, Alternativet, til TV 2 Lorry.

Praksis til salg

- I Halsnæs er der en lægepraksis til salg og vi venter på, at en læge vil købe den, siger Qasam Nazir Ahmad og tilføjer, at et af de værktøjer, regionen arbejder med, er en forstærket rekrutteringsindsats.

Derfor er han også fortrøstningsfuld i forhold til den manglende læge i Halsnæs.

Andre steder har læger købt en såkaldt kapacitet - men mangler de egnede lokaler.

- Det skal jo være sådan, at man kan komme ind i en kørestol. Hvis der er trapper, så skal der være ramper. Er der elevator skal den også kunne anvendes af kørestolsbrugere. Og toiletforholdene skal være sådan, at en kørestolsbruger kan komme derud, forklarer Qasam Nazir Ahmad og peger på et forbedret samarbejde med kommunerne om at finde egnede lokaler.

Hjælp fra God Adgang

Han henviser til foreningen God Adgang, der er oprettet af forskellige handicaporganisationer. Her kan praktiserende læger få hjælp til en gennemgang af de lokaler, de vil bruge til deres praksis.

Gennemgangen ender i en rapport, der også sendes til Region Hovedstaden. Lægerne skal så gennemføre foreslåede forbedringer.

- Og i de tilfælde, hvor det ikke kan lade sig gøre, så kan de søge dispensation. Hvis de så forpligter sig til at tage på hjemmebesøg hos handicappede patienter, så får de som regel dispensationen, siger Qasam Nazir Ahmad.

Siden arbejdet gik i gang, er der arbejdet med mange områder for at få løst problemerne.

- Vi er nødt til at tænke langsigtet, og der er mange ting, vi har nået. Vi skal lave kapacitetsplaner forud, hvor man for eksempel kan sige noget om, hvor mange tilflyttere, der kommer - det har vi styr på nu, siger han til TV 2 Lorry.

Fakta om lægedækningen

Region Hovedstaden supplerer i en pressemeddelelse, at lægedækningen nu er så god, at den tager højde for de prognoser, der er for befolkningsudviklingen. Dertil kommer, at et stigende antal lægepraksisser igen har åbnet for tilgang af nye patienter, samt at der er 23 læger på vej, som er ved at etablere eller udvide praksis.

Størstedelen forventes at åbne i 2021.

Region Hovedstaden understreger, at når man er kommet i mål, så hænger det i høj grad også sammen med et godt samarbejde med de Praktiserende Lægers Organisation, PLO.


Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Untitled collage

playEn opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere