Pensionsformuer er størst omkring københavn

Danskernes stigende pensionsformuer bidrager til at øge uligheden mellem by og land. Det viser en ny undersøgelse fra KORA.

3.800 mia. kroner. Så svimlende stor var danskernes samlede pensionsformue i slutningen af 2014. Det svarer til, at hver eneste dansker over 24 år har sparet næsten 1 mio. kroner op til pensionen. Men formuerne er meget skævt fordelt imellem kommunerne. Det viser en ny analyse fra KORA,  Det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning.

Og de største pensionsformuer er i et bælte rundt omkring København. De mindste formuer er i yderområder i Jylland og på øerne.

- Pensionsformuerne afspejler folks indtægt. Og da dem, der tjener flest penge bor rundt om København er det også her, de største pensionsformuer er placeret, siger Kurt Houlberg, der er en af forskerne bag analysen.

Se her hvor stor den gennemsnitlige pensionsformue er i dit område på KORAs kort.

De borgere, der har henholdsvis store og små pensionsformuer, er ikke lige fordelt på kommunerne. Når pensionsformuerne i de kommende år kommer til udbetaling, vil det kunne øge uligheden på tværs af kommunerne. Simpelthen fordi nogle kommuner har mange borgere med store pensionsformuer, som de skal betale skat af, mens andre kommuner har mange borgere med små pensionsformuer.

Analysen viser, at forskellene i pensionsformuerne er 50 % større end forskellene på de aktuelle indkomster kommunerne imellem.

- Vi kan ikke sige noget om, hvordan gabet mellem kommunerne præcist påvirkes, da mange faktorer spiller ind. Men ser vi alene på pensionsformuerne er der næppe tvivl om, at de rigeste kommuner rundt om København vil få flere penge fra skatten på pensionsformuer end kommuner i yderområderne, hvor pensionsformuen er væsentligt lavere, siger programchef Kurt Houlberg.

 

Hvem har de største og mindste pensionsformuer? Kilde: KORA

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere