Højtider som påsken kan være at komme igennem for familier, hvor der er eksisterer et alkoholmisbrug.
Det oplever de hos Alkohol & Samfund, der driver rådgivningtelefonen Alkolinjen.
Her modtog man sidste år dobbelt så mange opkald i påsken som på normale hverdage.
- Højtiderne er rigtig svære for de familier, hvor en af de voksne drikker for meget. Familierne er sammen og alkoholproblemerne kan for mange blive ekstra tydelige. Vi drikker alle sammen mere i påsken, og hvis en i familien har et alkoholproblem, bliver konflikterne også ofte værre, siger Bjarne Stenger Elholm, der leder af Alkolinjen.
Alkolinjen 80 200 500
Mange opkald fra hovedstadsområdet
Sidste år holdt Alkolinjen åbent i de påskehelligdage, der faldt på hverdage, og i hele påskeugen ringede 158 mennesker – 45 procent af dem kom fra Region Hovedstaden.
Men knapt en femtedel af opkaldene kom lørdag og søndag, hvor Alkolinjen holdt lukket.
– Vores opkaldsstatistik sidste år viste, at vi i påsken fik dobbelt så mange opkald i påskeugen, som vi gør på en normal uge. Billedet var det samme i julen, hvor vi også valgte at udvide åbningstiderne, så der er helt klart et behov for at holde åbent i højtiderne, siger Bjarne Stenger Elholm.
Derfor har Alkohol & Samfund, som driver rådgivningstelefonen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, besluttet, at Alkolinjen i år holder åbent alle dage i påsken.
Sådan holder Alkolinjen åbent i påsken
– Vi fik opkald fra både mennesker, der selv drak for meget og fra pårørende, og det er nogle tunge problematikker, der er i spil i de dage. Der var mange opkald om konflikter, familieproblemer og tilbagefald, men også mere akutte problemer som abstinenser, og akut behov for at komme i alkoholbehandling, siger Bjarne Stenger Elholm.
Alkolinjen er finansieret af treårige puljemidler fra Sundhedsministeriet, og de ekstraordinære åbningstider kan godt mærkes i budgetterne.