Påsken er svær for personer og familier med alkoholproblemer

Alkolinjen får dobbelt så mange opkald i påsken end hverdage. Især borgere i Region Hovedstaden tager kontakt til rådgivningslinjen.

Snaps er hyppig gæst på bordene til påskefrokoster. Desværre er påsken også en tid, hvor flere får for meget at drikke. Foto: Allan Lundgren - Ritzau Scanpix

Højtider som påsken kan være at komme igennem for familier, hvor der er eksisterer et alkoholmisbrug.

Det oplever de hos Alkohol & Samfund, der driver rådgivningtelefonen Alkolinjen.

Her modtog man sidste år dobbelt så mange opkald i påsken som på normale hverdage.

- Højtiderne er rigtig svære for de familier, hvor en af de voksne drikker for meget. Familierne er sammen og alkoholproblemerne kan for mange blive ekstra tydelige. Vi drikker alle sammen mere i påsken, og hvis en i familien har et alkoholproblem, bliver konflikterne også ofte værre, siger Bjarne Stenger Elholm, der leder af Alkolinjen.

Alkolinjen 80 200 500

Alkolinjen har telefonnummeret 80 200 500.

 

Linjen drives af Alkohol & Samfund i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

 

Alkolinjen er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede telefonrådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende.

Alkolinjen er gratis og anonym.

Mange opkald fra hovedstadsområdet

Sidste år holdt Alkolinjen åbent i de påskehelligdage, der faldt på hverdage, og i hele påskeugen ringede 158 mennesker – 45 procent af dem kom fra Region Hovedstaden.

Men knapt en femtedel af opkaldene kom lørdag og søndag, hvor Alkolinjen holdt lukket.

02:06

På besøg hos Alkolinjen

Luk video

– Vores opkaldsstatistik sidste år viste, at vi i påsken fik dobbelt så mange opkald i påskeugen, som vi gør på en normal uge. Billedet var det samme i julen, hvor vi også valgte at udvide åbningstiderne, så der er helt klart et behov for at holde åbent i højtiderne, siger Bjarne Stenger Elholm.

Derfor har Alkohol & Samfund, som driver rådgivningstelefonen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, besluttet, at Alkolinjen i år holder åbent alle dage i påsken.

Sådan holder Alkolinjen åbent i påsken

Skærtorsdag kl. 11-15

 

Langfredag kl. 11-15

 

Lørdag den 20. april kl. 11-15

 

Søndag den 21. april kl. 11-15

 

Mandag den 22. april kl. 11-15

– Vi fik opkald fra både mennesker, der selv drak for meget og fra pårørende, og det er nogle tunge problematikker, der er i spil i de dage. Der var mange opkald om konflikter, familieproblemer og tilbagefald, men også mere akutte problemer som abstinenser, og akut behov for at komme i alkoholbehandling, siger Bjarne Stenger Elholm.

Alkolinjen er finansieret af treårige puljemidler fra Sundhedsministeriet, og de ekstraordinære åbningstider kan godt mærkes i budgetterne.

Her kom opkaldene fra i påsken 2018:

Region Hovedstaden                45 %

 

Region Sjælland                          7 %

 

Region Syddanmark                  11 %

 

Region Midtjylland                    24 %

 

Region Nordjylland                    13 %

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik