Museer får kritik for ubrugelige besøgstal

De senere år har været én lang optur for danske museer, der har berettet om den ene besøgsrekord efter den anden.

Men der er stor forskel på, hvad museerne indberetter som besøgstal. Dermed er det svært at sammenligne tallene, mener en række museer.

Det skriver Politiken onsdag.

- Det giver ikke mening at lave statistik, hvis ikke alle tæller på samme måde. Og skal man gøre det objektivt, så må man tælle dem, der går ind og ser en udstilling, siger økonomichef Carsten Skjøt på kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland til Politiken.

quote Hvis vi også tæller håndværkere, folk der skal ind og ud for at ryge, eller lige skal købe en gave til svigermor med, så kan vi jo ikke stå inde for de tal mere

Ulla Tofte, M/S Museet for Søfart

Konkurrence mellem Aarhus og Humlebæk

Louisiana tæller kun besøgende, der indløser billet.

Men flere museer tæller i stedet alle, der bare går ind i bygningen, som besøgende. Dermed får de et væsentligt højere besøgstal, der kan gøre det nemmere at finde sponsorer, siger kritikerne.

For to år siden ændrede kunstmuseet ARoS i Aarhus optællingsmetoden, så alle, der går ind ad hoveddørene, tæller med i det besøgstal, der bliver indberettet til Danmarks Statistik.

Tidligere indberettede man kun besøgende, der indløste billet til udstillingen eller deltog i arrangementer og undervisning. Ændringen fik besøgstallet til at stige med over 200.000 besøgende, og så kunne ARoS ellers vælte Louisiana af pinden som landets bedst besøgte museum.

Derfor er tallene vigtige

Men der er også museer, der fortsat kun noterer, hvor mange der indløser billet til deres udstillinger eller deltager i arrangementer og undervisning. Det gælder bl.a. Nationalmuseet, Kunstmuseet Louisiana og M/S Museet for Søfart i Helsingør.

- Indberetningerne til Danmarks Statistik er vigtige, fordi de viser, hvor godt museerne har fat i danskerne. Men hvis vi også tæller håndværkere, folk der skal ind og ud for at ryge, eller lige skal købe en gave til svigermor med, så kan vi jo ikke stå inde for de tal mere, siger museumsdirektør Ulla Tofte fra M/S Museet for Søfart til Politiken.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Tegning af Moen bynavne

Har du også undret dig? Her er forklaringen på sære bynavne i Lorryland

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere