Min mening: Nedskæringer betyder 40.000 kr. mindre i hvert klasselokale

Årlige besparelser på uddannelse skal stoppes. Det siger Mattias Tesfaye (S) og fremhæver, at lærerfyringer og forringet undervisning ikke hører hjemme i Danmark.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Af Mattias Tesfaye, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Københavns Omegns Storkreds

Vi bliver simpelthen nødt til at stoppe de årlige besparelser på uddannelse. Den går ikke længere. Lærerne bliver fyret og undervisningen forringes.

Danmark er et velstående samfund. Vi skal ikke have discount-skoler.

De borgerlige partiers nedskæringer rammer især de unge, som har brug for en ekstra hånd til at klare sig igennem uddannelsen. Ofte er elever fra hjem, hvor der ikke er tradition for at tage en uddannelse.

Dem er vi mange af på Vestegnen.

Lars Løkke kalder de årlige nedskæringer på 2 procent for ”omprioriteringsbidraget”. Men det er politiker-snak. I praksis betyder det 40.000 kroner mindre for en almindelig klasse i gymnasiet eller på en erhvervsskole. Altså 40.000 det første år, 80.000 det andet år, 120.000 det tredje år, og sådan vil det fortsætte. Medmindre et nyt flertal på Christiansborg beslutter noget andet.

MIN MENING

Frem mod det kommende folketingsvalg har TV 2 Lorry givet spidskandidater for alle partierne i storkredsene i Hovedstadsområdet mulighed for at komme til orde med holdninger og meninger.

Under overskriften "Min mening" skriver kandidaterne indlæg, som kan danne grundlag for en debat med andre kandidater og vælgere.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at alene gymnasierne i Ballerup, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup og Rødovre vil have omkring 50 millioner kroner mindre i forhold til 2015, da Socialdemokratiet sidst havde ansvaret.

Det er rigtig, rigtig mange penge!

Fyringer kan blive aktuelt 

Langt de fleste af skolernes udgifter går til lønninger. Men løn kan man ikke bare sætte ned med 2 procent om året. Vil man spare, er der derfor kun en eneste mulighed: Fyringer.

Derfor har eleverne i dag færre lærere. Ligesom der er mindre tid til, at lærerne kan forberede sig og mindre tid til at hjælpe de elever, der har brug for en ekstra hånd.

Jeg har diskuteret dette utallige gange med vores undervisningsminister fra Liberal Alliance. Men vi bliver ganske enkelt ikke enige lige foreløbigt. Det må danskerne derfor afgøre i stemmeboksen.

Skal vi fortsætte den kortsigtede politik med at skære på uddannelse? Eller skal vi investere i at få alle med. Jeg vælger det sidste.


Klik her for at læse flere fra 'Min mening'

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik