Børnenes IT-Fond kan i år fejre fem års jubilæum.
I den anledning er det blevet opgjort hvor mange bærbare computere, fonden har delt ud. Indtil nu er de oppe på helt præcist 3.138 computere. Den fem år gamle IT-Fond er et projekt, der styres af Børnehjælpsdagen.
De børn og unge, som har modtaget en computer, bor på døgninstitutioner, opholdssteder, i plejefamilier eller 'for sig selv' med støtte, også kaldet efterværn.
- Vi ved fra vores undersøgelser, at en stor andel anbragte børn og unge ikke har egen PC eller, at de må dele med andre, for eksempel på deres institution. Det er ikke optimalt set i lyset af, at computeren i dag er et fundamentalt redskab i forhold til læring, lektier, læseplaner mv., forklarer Børnehjælpsdagens direktør Ina Thorndahl.
Computeren skal sikre uddannelse
Læring er et helt centralt omdrejningspunkt for Børnenes IT-Fond. Computerne, som bliver uddelt tre gange om året, skal frem for alt bidrage til, at de anbragte børn og unge gennemfører folkeskolen eller anden uddannelse.
- Forskning viser, at uddannelse er den største beskyttelsesfaktor for anbragte børn. Hvis børnene klarer sig godt i skolen, så har de større chance for at bryde den negative sociale arv og stå stærkere i deres voksenliv, fortæller Ina Thorndahl.
I gennemsnit har Børnehjælpsdagen uddelt cirka 600 computere årligt til anbragte børn og unge. Det er et flot tal, men giver også anledning til en kritisk bemærkning, mener Børnehjælpsdagens direktør:
- Vi er selvfølgelig ekstremt stolte af at kunne hjælpe så mange anbragte børn og unge med et konkret behov: en PC til skolebrug. Men vi mener faktisk, at det er en kommunal opgave. Det burde være en selvfølge, at et anbragt barn i skolealderen har en computer – og at anbringende kommune sørger for denne, siger hun.
Der er i dag meget stor forskel på kommunernes praksis på området. Nogle giver mulighed for, at barnet kan søge om en PC.
Fakta om Børnenes IT-Fond
Så mange børn er anbragt udenfor hjemmet i Hovedstadsområdet