Gasflasker tilbagekaldes efter voldsomme eksplosioner

Konkrete episoder og test viser, at flasker til gasgrill kan eksplodere, oplyser Arbejdstilsynet.

Primagaz tilbagekalder nu gasflasker af typen Compolite CS, der ofte benyttes i gasgrill. 

Det sker, at efter at test og konkrete episoder har afsløret, at flaskerne, der har været solgt under navnet PrimaDonna, kan eksplodere, hvis der opstår ild nær flaskerne, oplyser Arbejdstilsynet.

De episoder, der har ført til tilbagekaldelsen, er sket over de seneste år. Her er den type gasflasker eksploderet hos flere forbrugere.

- Eksplosionerne er sket i forbindelse med, at der er opstået ild omkring flasken. For eksempel på grund af en mørnet slange eller en utæthed ved regulatoren. I den forbindelse kan ilden have antændt gassen, og efter en periode med ild omkring flasken er der opstået en eksplosion, skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.

Eksplosionerne fik Arbejdstilsynet og Primagaz til at teste, om flaskerne er sikre.

- Testserien blev afbrudt, idet nogle af flaskerne eksploderede voldsomt, efter at de i få minutter havde været udsat for ild, skriver Arbejdstilsynet.

Eksplosionerne har dog kun medført materielle skader. 

Det er fem- og ti kilo-flasker, der kaldes tilbage. Hvis man har købt de pågældende flasker, kan man få ombyttet dem til nyere flasker ved en Primagaz-forhandler.

Det er disse fem- og ti kilo-flasker, der kaldes tilbage. 
Det er disse fem- og ti kilo-flasker, der kaldes tilbage. 
Foto: primagaz.dk

Primagaz oplyser på sin hjemmeside, at gasflaskerne er i fare for at eksplodere, hvis de udsættes for "en længerevarende brand". Derfor kan man roligt fragte dem såvel som opbevare dem. Man bør dog aldrig opbevare mange flasker samme sted, lyder det.

Sikkerhedsstyrelsen har en række generelle råd til brugen af gasflasker.

Hvis man opdager en utæthed eller bemærker en mistænkelig lugt af gas, skal man lukke for gasflasken og tage regulatoren af, påpeger styrelsen.

Desuden skal man i en sådan situation ikke bruge åben ild eller el-kontakter. Hvis det foregår indendørs, skal man lufte ud.

Forbrugerne rådes til jævnligt at tjekke, at gasslangen ikke er synligt slidt eller afbleget af sollys. Der må ikke opstå revner i gummiet, når slanges bøjes. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Drone_over_byen

Droner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere