En diva takker af: Det siger kollegaerne om Ghita

Efter seks årtier med både film, TV og teater er det slut på teaterscenen for Ghita Nørby. TV 2 Lorry har samlet reaktioner fra skuespillerkollegaer til den danske diva.

Hun debuterede med stykket 'Du Skønne Ungdom' på Det Kongelige Teater i 1955, og nu, 61 år senere takker stjernen af på teaterscenen i Folketeatret i København.

Med over 86 spillefilm på repertoiret og mere ned 300 roller i bagagen, kan Nørby med go ro læne sig tilbage. Men helt slut er det ikke. For hvis den rigtige rolle dukker op til film eller TV, så gør Ghita Nørby det også.

- Jeg vil meget gerne lave film. Jeg har dog ingen film planlagt, det ville jeg ønske. Jeg vil vældig gerne, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også: Ghita Nørby siger farvel til scenen: Jeg er et heldigt menneske

Skuespillerindens stop på teaterscenen bliver dog begrædt fra flere kollegaer. Også fra Per Pallesen, der har spillet overfor Ghita Nørby flere gange - dog med den mest kendte optræden i TV-serien Matador.

Her spillede, den nu 74-årige, Pallesen tjener Boldt fra Jernbanerestauranten i Korsbæk.

- Jamen, det kan jeg kun beklage. Men på den anden side synes jeg, at det er en fornuftig beslutning fra Ghitas side. Hun mener vel, at hun ikke vil mere. Og heldigvis er det ikke ensbetydende med, at hun ikke vil lave film og fjernsyn, lyder det fra Per Pallesen via en dårlig telefonforbindelse fra Nordjylland.

Til spørgsmålet om, hvad der er Ghitas største præstation falder svaret prompte:

- Når du spørger mig, er det nærliggende at sige Matador. Men det er stort set ligegyldigt, hvad hun har lavet gennem årerne. Hun er absolut en af vores største danske skuespillere herhjemme, siger Per Pallesen og fortsætter:

- Hun har et utroligt nærvær på scenen, på filmen eller på fjernsynet i det hun laver. Så jeg kan kun begræde, at hun ikke vil mere, men jeg håber, at det er en god beslutning for hende og hendes nærmeste.

Den indstilling bakker Morten Grunwald, den nok så kendte Benny-karakter fra Olsen Banden, op om.

- Jamen det kan jeg godt forstå. Når du kigger på dåbsattesten, altså. Ghita og jeg er nærmest jævnaldrende - vi er født med en måneds mellemrum, så jeg ved, hvad jeg taler om her, siger Grunwald, der er 81 år ligesom Nørby.

- Mange skuespillere stopper ikke, før de stiller træskoene. Men at gå ind på scene og spille store roller, som hun altid har gjort, det kan man ikke blive ved med, siger Grunwald til TV 2 Lorry.

Morten Grunwald har selv har spillet overfor Ghita Nørby i Bille Augusts film 'Stille Hjerte' fra 2014.

- Skuespillere holder måske lidt længere end balletdansere og fodboldspillere - men selv skuespillere må også stoppe igen. Enhver ved, at hun har spillet et fantastisk repertoire på både film, TV, teater og i radioen. Og Ingeborg i Matador er noget af det bedste, hun har lavet. Den typiske, dejlige, danske husmor og kvinde.

Også den noget yngre Sonja Oppenhagen mener, at Ghita Nørby var "vidunderlig" i Matador.

Oppenhagen måtte agere stand-in for Ghita Nørby i rollen som Hertha i Folketeatrets forestilling 'Skærmydsler', da Nørby ifølge eget udsagn havde gabt over for meget.

Dengang sagde teaterchef på Folketeatret, Kasper Wilton, om Oppenhagens stand-in i en pressemeddelelse:

- Vi er taknemmelige over at kunne præsentere Sonja Oppenhagen i rollen som Hertha, og vi glæder os over, at Sonja har kunnet træde til med så kort varsel.

Og skuespillerinde-kollegaen mener da også, at det er helt okay at trække sig fra en af scenerne nu.

- Hun har haft et fantastisk liv, en fantastisk karriere, og nu vil hun vel gerne ud og plukke sine roser, går jeg ud fra, slutter Oppenhagen og griner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Roskilde Festival

Her kan du komme på festival trods corona-restriktioner

copenhagen historic grand prix

Trods aflysninger på stribe: Motorløb i København gennemfører historisk grandprix

20190918-113643-L-1920x1279we

playJubel på Det Kongelige Teater: Nu skal 70.000 tilskuere endelig se Hobbitten

befrielsesdagen webdok

Først befrielsen. Så jubelrusen. Og så hævnen

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere