1813 lider under lægemangel julenat og nytårsnat

Der er fortsat ingen læger på akuttelefonen 1813 hverken julenat og nytårsnat. Det vækker bekymring hos eksperter.

Tre dage før juleaften er der fortsat ikke styr på, hvilke læger der skal være på vagt hos Region Hovedstadens Akuttelefon 1813 julenat.

Gennem et vikarbureau søger Akuttelefonen 1813 læger, der skal tage vagter natten efter juleaften og nytårsnat i år. Det fremgår af et opslag fra vikarbureauet vikarlæger.dk, skriver DR Nyheder.

Når Region Hovedstadens 1,8 millioner borgere bliver akut syge uden for deres praktiserende læges åbningstid, er det akuttelefonen 1813, de skal ringe til. 

 

Det vækker bekymring blandt eksperter, at bemandingen for julenat og nytårsnat endnu ikke er på plads hos akuttelefonen 1813.

- De må være i en desperat situation. Normalt plejer man at lægge vagtplaner for en måned af gangen. Det her skulle være løst for længe siden, siger professor i almen medicin ved Københavns Universitet, Lars Bjerrum, til DR Nyheder.

Lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, har også set opslaget.

- Regionen har et ansvar for at løse den her opgave, og det betyder også, at de har et ansvar for at tilvejebringe en planlægning, så de kan dække vagterne, også på de store helligdage. Og det kan ikke komme som en overraskelse ugen før, at juleaften falder på den 24. december, siger han.

Problembarnet 1813

Det er ikke første gang, at der er kritik af akuttelefonen 1813's bemanding af nattevagter i helligdagene.

1. januar i år døde den 17-årige Hans Petersen af smitsom meningitis efter fejl begået på Akuttelefonen 1813 nytårsnat. Nytårsnat ringede drengen ind med klare symptomer på smitsom meningitis. Men Akuttelefonen 1813 sendte ikke en lægebemandet ambulance.

Sagen, som DR tidligere har omtalt, rejste diskussion om Akuttelefonen 1813's mandskab. Som konsekvens af sagen er en læge og en jordemoder ansat ved akuttelefonen 1813 sat under tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Region Hovedstadens Præhospitale Virksomhed, som Akuttelefonen 1813 hører under, har ikke ønsket at stille op i et interview med DR. I stedet har de sendt dette skriftlige svar fra Freddy Lippert, der er direktør for Den Præhospitale Virksomhed.

- Vi forbereder os bedst muligt til at kunne håndtere den juletravlhed, der vil opstå, når der er mange helligdage og weekender. Vi forventer lige som tidligere år at komme helt på plads med det rigtige antal læger og sygeplejersker til jul og nytår.

- Borgerne kan trygt ringe til Akuttelefonen 1813. Vi har forberedt os på, hvis vi på grund af fx sygdom ville komme til at mangle ekstra læger på Akuttelefonen 1813. Vi anvender kun læger, der i forvejen har erfaring fra akutområdet og telefonisk visitation.

- Vagtplanen bliver løbende opdateret for læger. Over 90 sygeplejersker har vagt på Akuttelefonen 1813 til i hele jule- og nytårsperioden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Simon Iversen

'Dovenskab' får Simon til at tage steroider: Forskere skal nu undersøge konsekvenserne

gavekort(1)

Gavekort, breve og sms’er holder unge fra stofferne: - Det havde været brugbart for mig

Overvægt

Kostvejleder hitter på Instagram: "Min krop er ikke en klam ting, andre skal bedømme"

Overvægt

Fed, klam og doven: I hovedstaden taler vi grimt til overvægtige

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere