1.066 steder i hovedstaden er for luftforurenede

Der er 1.066 steder i Region Hovedstaden, hvor luftforureningen overskrider de grænseværdier, der er sat af EU.

Foto: Malene Anthony Nielsen - Ritzau Scanpix

1.066 steder i København, Frederiksberg, Herlev og Hvidovre er der mere forurenet, end hvad EU's grænseværdier for kvælstofoxider, også kendt som NO2, tillader.

Det viser en ny rapport, der er lavet af Nationalt Center for Miljø og Energi i samarbejde med Cowi for Region Hovedstaden, skriver Berlingske

Læs også København går til kamp mod luftforening

Antal overskridelser af EU's grænseværdi:

  • København: 909
  • Frederiksberg: 153
  • Hvidovre: 3
  • Herlev: 1
     
Kilde: Kortlægning af luftforureningens helbreds- og miljøeffekter i Region Hovedstaden.​

EU's grænseværdi for kvælstofoxider ligger på 40 milligram pr. kubikmeter luft. Det er overskredet 1.066 steder i regionen, men flere steder står det rigtig slemt til:

På 88 stærkt trafikerede veje er der 50 milligram NO2 pr. kubikmeter luft. Seks steder er der hele 60 milligram NO2 pr. kubikmeter luft.

Over halvdelen af kvælstofoxiderne kommer fra vejtrafik.

Kan være værre end tidligere

Rapporten pointerer, at der kan være mere forurenet i Hovedstaden, end man før har antaget. Her viste målinger, at det kun var på H.C. Andersens Boulevard, at grænseværdierne var overskredet.

Tidligere har man nemlig kun kunne lave målingerne på nogle få udvalgte steder, fordi det er dyrt. Men i dette tilfælde har forskerne kunne lave en model, der kan udregne forurening på alle adresser i Hovedstaden - uden at lave målinger.

Region Hovedstaden har ikke planer om at reagere på rapporten: 

Læs også Så farligt er luftforurening - og sådan påvirker det din krop

- Jeg synes ikke de nye beregninger, giver grund til yderligere bekymring. Men der er absolut grund til at fortsat at have fokus på både luft og støj, for det har noget at sige både ift. livskvalitet, sundhed og samfundsudgifter. Men det er ikke sådan, at vi på baggrund af det her vil etablere nogle nye ting, siger Kåre Albrechtsen, sektionschef for Mobilitet og Teknologi i Region Hovedstaden til Berlingske.

I 2014 var luftforurening årsag til 1.150 dødsfald.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik