19 egnsteatre mister statslige penge

19 egnsteatre, blandt dem Mungo Parki Allerød, går nu offentligt ud med kritik af Kulturministeriet. Teatrene mener ikke, at kulturmyndighederne lever op til de økonomiske aftaler, som er skrevet ned i teatrenes fireårige egnsteateraftaler.

- Da vi i år og sidste år modtog støtteopgørelser fra Kulturstyrelsen, så var det med beløb der var skåret i forhold til beløbene i de fireårige aftaler. Vi er selv blevet skåret 213.000 kroner over de to år, og samtidig blive de statslige støttemidler udbetalt voldsomt for sent i forhold til aftalerne, siger teaterdirektør Martin Lyngbo, Mungo Park til Frederiksborg Amts Avis.

En egnsteateraftale er en aftale mellem tre parter: En kommune, et teater og Kulturministeriet. Aftalen er 4-årig. Der står beløb på krone og øre for alle fire år, og der står også udbetalingsdatoer for driftstilskud. Meningen med de fireårige aftaler var at skabe ro om teatrenes budgetter.

- Men det sker ikke, når administrationen skrider for ministeriet. De sidste to år er udbetalingsdatoerne faldet helt tilfældigt. Og samtidig kommer der midt i et regnskabsår voldsomme nedskæringer, som ikke er politisk besluttet, siger Martin Lyngbo.

Budgetjustering går ud over kreativitet

Egnsteatrene har nu via Teatrenes Interesseorganisation skrevet til kulturminister Marianne Jelved, samtidig med at man nu går offentligt ude efter i små to år at have kommunikeret med ministeriet internt uden at der er fundet en løsning.

- Når man som teater laver et budget på baggrund af beløbene i egnsteateraftalerne og går ud og skriver kontrakter med hundredevis af folk, så er det noget af en bet at skulle justere midt i budgetåret. Det går ud over økonomien, kreativiteten og giver færre forestillinger, siger Martin Lyngbo.

Frederiksborg Amts Avis har forsøgt at få et svar på kritikken fra Kulturministeriet, men blev sent fredag eftermiddag henvist af ministeriets kommunikationsafdeling til Kulturstyrelsen, hvor det ikke var muligt at få en kommentar.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

dining week

Populær madfestival frygtede storm efter udskydelse

Henrik Nordbrandt

playDigteren Henrik Nordbrandt led af anoreksi: Det var et ubevidst ønske om at begå selvmord

20130516-162059-L-1920x1280we

Nu kan du få gratis adgang til oplysninger om dig selv i Rigsarkivet: Sådan gør du

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere