Gaza-krig skygger over Grand Prix-fest: Fan vil lave særlig protest under show

Årets Eurovision har været stærkt præget af krigen i Gaza. Fans på gaden i Malmø så gerne en konkurrence uden Israel.

Under sloganet ’United By Music’ løber Eurovision Song Contest i denne uge af stablen kun et stenkast fra København.

Men på trods af konkurrencens slogan har både sammenholdet og musikken fyldt overraskende lidt i mediedækningen af årets Grand Prix.

I stedet har spørgsmålet om Israels deltagelse stjålet rampelyset.

Der forventes store demonstrationer i løbet af Eurovision-ugen, og Malmø er derfor tæt bevogtet af både svenske, norske og danske betjente.

- Der er ekstra meget sikkerhed i forhold til, hvad vi er vant til, når Eurovision bliver afholdt i Skandinavien. Men at der er varslet demonstrationer, samtidig med der afvikles Eurovision, er ikke hinandens modsætninger. Vi lever i en verden med ytringsfrihed, siger Ole Tøpholm, som er Eurovision-kommentator på DR.

Det er ikke første gang, at Grand Prix og politik blandes sammen.

- Den får rigtig meget gas i år, men at der bliver diskuteret, hvad der nu er aktuelt i Europa, det er helt naturligt, og det har vi set mange gange før, fortæller Ole Tøpholm.

På papiret et apolitisk arrangement

Eurovision Song Contest blev for første gang afholdt i 1956 - 11 år efter afslutningen på 2. verdenskrig.

Konkurrencen var oprindeligt tænkt som en måde at skabe et større sammenhold på tværs af Europa, og derfor har den også altid forsøgt at holde politiske spørgsmål og debatter væk fra scenelyset.

- På papiret er Eurovision et apolitisk arrangement, men Eurovision er også en del af virkeligheden, og derfor er det kun naturligt, at tidens temaer også kommer til at fylde, fortæller Ole Tøpholm.

quote At der bliver diskuteret, hvad der nu er aktuelt i Europa, det er helt naturligt, og det har vi set mange gange før

Ole Tøpholm, Eurovision kommentator, DR

Han fortæller videre, at det derfor langt fra er første gang, at den europæiske sang-konkurrence lægger scene til tidens temaer.

- Forholdet mellem Ukraine og Rusland har fyldt rigtig meget de sidste ti år, og det endte jo med, at Rusland blev smidt ud af konkurrencen. Bosnien-Hercegovina stillede også op i 1993 med en sang om de lidelser, som Balkankrigen medførte, siger han.

(Artiklen forsætter under billedet.)

Ole Tøpholm er efter tre års pause tilbage som eurovision kommentator på DR.
Ole Tøpholm er efter tre års pause tilbage som eurovision kommentator på DR.
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Kosmopol

Flere fans så gerne et Eurovision uden Israel

At Rusland er blevet smidt ud af konkurrencen, mens Israel har fået lov at blive, falder flere af de personer, som TV 2 Kosmopol har talt med i Malmø, for brystet.

- Eurovision tager jo stilling. De siger, at Rusland ikke må deltage på grund af politiske årsager, samtidig med at Israel får lov at deltage, fordi konkurrencen ikke forholder sig til politik, siger Sanna Zakaria til TV 2 Kosmopol.

Derfor så flere af de Eurovision-fans, som TV 2 Kosmopol fangede på gaden foran fanzonen i Folkets Park gerne, at Israel var blevet udelukket i år.

- Min personlige holdning er, at de ikke burde deltage. Derfor vil jeg protestere med stilhed, når Israel går på scenen. Jeg vil hverken klappe eller heppe, men vil forblive stille, fortæller Mary Lane fra Irland.

(Artiklen forsætter under billedet.)

Selvom Mary Lane gerne så, at Israel var blevet udelukket fra årets konkurrence, så glæder hun sig alligevel til at se showet med sin veninde Rachel Akkoc.
Selvom Mary Lane gerne så, at Israel var blevet udelukket fra årets konkurrence, så glæder hun sig alligevel til at se showet med sin veninde Rachel Akkoc.

Også Stany Van Wymeersch fra Belgien ærgrer sig over Israels deltagelse.

- Hvis du vil have min ærlige mening, så mener jeg ikke, det er en klog beslutning, at Israel deltager, siger han.

En gammel debat om lande i krig kan deltage

Der har i lang tid op til finalerne i Eurovision Song Contest været et stort pres for, at Israel skulle udelukkes.

Den danske deltager Saba følte sig sågar nødsaget til at lukke for sine sociale medier, fordi hun modtog beskeder, hvor folk i voldsomme vendinger opfordrede hende til at trække sig.

I forbindelse med det danske Melodi Grand Prix blev der også demonstreret mod Israels deltagelse. 

quote På papiret er Eurovision et apolitisk arrangement, men Eurovision er også en del af virkeligheden, og derfor er det kun naturligt, at tidens temaer også kommer til at fylde

Ole Tøpholm, Eurovision kommentator, DR

Men på trods af protester, demonstrationer og trusler om boykot, går Israel altså på scenen i den anden semifinale torsdag aften. 

Burde lande, der er i krig, trække sig fra Eurovision?

- Det er en debat, der har kørt i mange år, fordi vi før har haft lande, der er i krig, med i konkurrencen. Men reglerne er nu sådan, at hvis et lands TV station er medlem af EBU (European Broadcasting Union), så har de ret til at være med i Eurovision, siger Grand Prix-kommentatoren Ole Tøpholm.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik