138 kilometer: Kræftsyg 87-årig må rejse fra Lyngby til Falster for at blive vaccineret

Corona-vaccinerne er så eftertragtede - og så få - at folk nu må at køre land og rige rundt for at få deres ældre pårørende vaccineret.

Michael Jørgensen er vred og forarget. Hans mor er 87 år gammel og bor i Lyngby. Hun har kræft, og hun er både syns- og høresvækket. Hun er derfor særlig udsat for coronasmitten, men på tirsdag kan hun endelig blive vaccineret.

I Nykøbing Falster.

Han har henvendt sig i frustration til TV 2 Lorry, fordi han ikke kan forstå, at en 87-årig kvinde tvinges ud på så lang en tur.

- Jeg kører min mor derned i bilen. Vi turde ikke andet end at sige ja til den tilbudte vaccinetid, for det så ud som om, min mor skal vente helt til april, hvis ikke vi tager den tilbudte tid i Nykøbing Falster, forklarer han.

Han lægger ikke skjul på, at han er rystet.

- Hvad har man forestillet sig fra myndighedernes side? Jeg kan forestille mig, at andre ældre må være i samme situation, lyder det fra sønnen.

quote Jeg synes, at det er en uanstændig måde at behandle ældre på.

Michael Jørgensen, søn

Da Michael Jørgensens mor fik besked om, at nu var det muligt for hendes målgruppe at blive vaccineret, gik Michael Jørgensen og hans søster i gang med at booke tid til vaccination ved hjælp af morens nem-ID. 

Og den eneste ledige tid, de kunne finde, var tirsdagens tid i Nykøbing Falster, som de altså sagde ja til.

Ikke en fejl

Men Jonas Egebart, der er formand for Region Hovedstadens vaccine-taskforce siger til TV 2 Lorry, at der ikke ligger en fejl bag tilbuddet om en vaccine i Nykøbing Falster.

- Det er sådan, at der er færre vacciner, end der er personer, som er inviteret til at blive vaccineret. Og når vi løber tør for tider i Region Hovedstaden, så viser systemet, hvis der er en tid et andet sted. Det er derfor, borgeren i dette tilfælde får tilbudt en tid i Nykøbing Falster, forklarer han.

quote Vi åbner nye tider så hurtigt som vi kan og må.

Jonas Egebart, formand Region Hovedstadens vaccine-taskforce.

Han tilføjer, at når der er flere, der bliver inviteret til en vaccination, end der reelt er vacciner til, så er det for at undgå den omvendte situation, hvor der er flere vacciner, end der er inviterede borgere. 

- For hvis det sker, så risikerer vi at forsinke udrulningen.

Svær planlægning

Jonas Egebart understreger, at det absolut ikke er Region Hovedstadens intention, at folk skal køre til Nykøbing Falster for at blive vaccineret.

- I takt med at vaccinerne ankommer, så åbner vi hele tiden for nye tider så hurtigt som vi kan og må. Men vi kan ikke oprette tider langt ude i tiden, for leverancerne bliver ændret, og nogle gange får vi færre end ventet. Andre gange ankommer de en uge før forventet, siger han og sigter til seneste leverance af vaccine fra medicinalproducenten Moderna.

- Men vil det sige, at man skal lade være med at slå til, hvis man får tilbudt en vaccine i den anden ende af landet - fordi I så lægger nye tider ud lidt senere?

- Man kan være heldig at få en tid. Men det kan også være, at man ikke får en, fordi tiderne hurtigt bliver taget, siger Jonas Egebart og bekræfter dermed, at det kan betale sig at have is i maven, når man går ind i kampen for at få en tid.

Men vil man være på den sikre side - ja, så henter man sin 87-årige og svækkede mor - og kører hende i bil til Nykøbing Falster.

- Jeg synes, at det er en uanstændig måde at behandle ældre på, afrunder Kjeld Jørgensen.

Der er 138 kilometer fra Lyngby til Nykøbing Falster, og turen vil tage knap halvanden time i bil. Screendump fra Krak.
Der er 138 kilometer fra Lyngby til Nykøbing Falster, og turen vil tage knap halvanden time i bil. Screendump fra Krak.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik