Volden flytter ud af storbyerne

På trods af bandeopgør og knivstikkerier er risikoen for at blive udsat for vold i landets største byer faldet. I København er antallet af voldsanmeldelser faldet med ti procent, når man sammenligner årets første kvartal med samme periode i 2009. Også i Aarhus og Odense er volden på vej ned.

I hele landet er volden faldet med otte procent, men hver tredje kommune har alligevel oplevet en stigning - især blandt de kommuner, der ligger tæt på de tre store byer. Og det er nyt, at volden stiger i de mindre kommuner, mens de store byer bliver sikrere.
»Før i tiden var kriminaliteten i endnu højere grad koncentreret i de store byer, mens der i små byer med under 5.000 indbyggere var en meget lav kriminalitet. Det har forandret sig, og man har snakket om, at volden er flyttet til udkanterne, hvor det er billigere at bo. Og vi ved, at de mest ressourcesvage har en øget risiko for at havne i kriminalitet,« siger Britta Kyvsgaard, forskningschef i Justitsministeriet.
Tryghedsindekset for København 2011 understøtter udviklingen og viser, at københavnerne er mere trygge end nogensinde før.
»Generelt er der sket en demografisk udvikling i København. Eksempelvis på Vesterbro, hvor der er sket en ret markant udskiftning af mennesker de sidste 15 år,« siger sociolog Maria Bislev.
Formand i Det Kriminalpræventive Råd Eva Smith håber på, at den faldende vold i storbyerne skyldes de mange tiltag, der er sat i gang, og at provinsbyer med en negativ udvikling kommer med. Hvidovre, der er nabokommune til København, ligger nummer fire på listen over byer med flest voldsanmeldelser per borger, men føler sig ikke nedprioriteret i forhold til hovedstaden.
»Vi mødes løbende med politiet, og vi har en tæt og meget fokuseret indsats, hvad angår kriminalitetsforebyggelse hos unge,« siger kommunaldirektør i Hvidovre Lau Svendsen-Tune.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Brand på nørrebrogade

Slikbutik i flammer: Politi undersøger sammenhæng med brand i rockerborg

618602-311

Politiet undersøger mistænkelig brand ved rockerborg

politi

Mor er anholdt for at bortføre niårig pige fra Bagsværd

Neon Hovedbanegården

Alarm afblæst: Hovedbanegården blev evakueret

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere