Vestegnsborgmestre vil gøre danskere til indvandrere

Selvom både de og deres forældre er født i Danmark, skal tredjegenerationsindvandrere ikke tælle som etniske danskere i statistikkerne.

Det mener tre borgmestre på den københavnske vestegn, der vil have ændret definitionen af, hvornår man skal betegnes som dansker.

I dag er man automatisk dansker i statistikken, når man er født af forældre, der også selv er født i Danmark. Men ifølge borgmestrene er den definition med til at give et forkert billede af integrationen.

Integrationsproblemer vil vare flere årtier frem

Når tredjegenerationsindvandrere bliver registreret som danskere i Danmarks Statistisk, kan man ikke længere se deres udenlandske ophav. Derfor frygter blandt andet Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), at man mister følingen med integrationsindsatsen.

I Albertslund Kommune så man også gerne tredje generation inkluderet i statistikken af en helt særlig grund:

- Da man i sin tid lavede statistikken, så man to generationer frem, men vi kan nu se, at der vil være integrationsproblemer i de kommende to til tre årtier, så det giver god mening at ændre på kriterierne, siger Albertslunds borgmester Steen Christiansen (S).

Integrationsminister klar til at bakke op om forslag

Forslaget møder opbakning fra flere af Folketingets partier, og også den radikale integrationsminister, Manu Sareen, er villig til at kigge på muligheden for at ændre definitionen på, hvornår man er etnisk dansker:

- Hvis der er et stort ønske for at få nogle tal, så er jeg da villig til at kigge på det, men jeg kan ærlig talt ikke se, hvordan man kan lave koblingen til den indsats, der skal være, siger han.

Mens Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Mette Reissmann, afviser ideen, er der opbakning fra både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

hjemløs

Hus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere