Udligningsordning: Så meget betaler din kommune til resten af landet

12 milliarder kroner i alt - så meget betaler hovedstadsområdets kommuner til resten af landet - se det interaktive kort i artiklen

Kommunerne i hovedstadsområdet skal i 2017 af med 12 milliarder kroner på grund af en udligningsordning. Pengene går til at forbedre serviceniveauet i resten af landets kommuner.

Nogle af hovedstadsområdets kommuner står til at skulle betale op til 1,8 milliarder kroner for at udligne forskellen mellem hovedstadsområdet og resten af landet.

Men hovedstadsområdets borgmestre sætter nu spørgsmålstegn ved, om udligningsordningen er fair. De mener nemlig ikke, at skævvridningen mellem hovedstadsområdet og resten af landet er så stor som udligningsordningen lægger op til.

Sjællandske kommuner sender primært penge over bæltet

Borgmestrene i de 34 kommuner mener især, at det er nordjyderne, der vinder på ordningen. Men når det kommer til, hvem der får det største tilskud, løber Region Syddanmark med førstepladsen, som står til at få over 5 milliarder kroner i 2017.

quote Det er urimeligt, at vi sender så mange penge over Storebælt

Joy Mogensen

Borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (Soc. Dem), er stærkt utilfreds med ordningen, der koster kommunen 667 millioner kroner i 2017.

- Det er urimeligt, at vi sender så mange penge over Storebælt, når kommunerne i resten af landet kan tilbyde et højere serviceniveau, end vi kan her i hovedstadsområdet. Nu trækker vi en streg i sandet, siger Joy Mogensen.

Seks kommuner vinder ved ordningen

Det er dog ikke alle kommuner i hovedstadsområdet, der skal af med penge. Seks ud af de 34 kommuner får nemlig penge fra ordningen. Gå på opdagelse i kortet oven over for at se, hvor meget din kommune skal af med eller får i 2017.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere