Tyven åbner dit hjem med mirakel-nøgle

Det kræver ikke mere end et par klik på internettet, før indbrudstyven har fingrene i en særlig nøgle, som næsten usynligt kan få låsen i hoveddøren til at springe op, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Den såkaldte kode 12-nøgle, også kendt som en bankenøgle, kan åbne den gamle type Ruko-låse med det runde nøglehoved, så det kun vanskeligt kan ses bagefter. Dermed risikerer borgerne ikke at kunne få fuld dækning fra deres forsikringsselskab.

- Hvis der ikke er tegn på voldeligt opbrud, vil sagen blive klassificeret som simpelt tyveri, på samme måde som, hvis man har glemt at låse døren. Dermed vil man ikke kunne få dækket smykker og kontanter. Hvis man har dyre malerier eller designermøbler, kan man også risikere, at man kun får dækket 10 procent af forsikringssummen, siger konsulent i Forsikringsoplysningen, Riccardo Krogh Pescatori.

Bankenøglen fungerer ved, at tyven slår nøglen ind i låsen samtidig med, at han drejer. På den måde løfter nøglen stifterne i låsecylinderen, som om det var den rigtige nøgle.
Hos Dansk Låsesmede Forening vurderer kasserer Jørgen Bagger, at mellem 500.000 og en million husstande har den type lås siddende i hoveddøren.

- Vi ser de her sager ret jævnligt. Den eneste måde, man kan konstatere, om der har været begået indbrud med en bankenøgle er ved at sende cylinderen på laboratorium, hvor den vil blive undersøgt under mikroskop, siger Jørgen Bagger.
Nøglen virker kun til den gamle type Ruko-låse, hvor nøglen har et rundt hoved. Politiet anbefaler derfor, at man får udskiftet sin lås med et patenteret låsesystem, hvis man har den type lås.
 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Hærværk overvågningsbilleder Kagefryd Helsingør 112 politi

Politi efterlyser gerningsmand bag politisk motiveret hærværk mod kagebutik

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere