Tirsdag er det alvor - politiet klar til kørekortsklip for mobilsnak

Siden årsskiftet har det skullet koste et klip i kørekortet at bruge håndholdt telefon i bilen - men først nu er politiet klar.

Fra tirsdag er det alvor - nu vanker derud over bøden også et klip i kørekortet, hvis man bruger håndholdt mobil under kørsel. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Man risikerer en klækkelig bøde, hvis man bliver grebet i at tale i håndholdt mobil, mens man sidder bag rattet. Og siden årsskiftet har det også været meningen, at det skulle koste et klip i kørekortet. Men politikerne havde ikke taget politiets it-systemer i ed, da de vedtog at skærpe straffen - så først fra tirsdag udmøntes de strammere regler.

- I morgen (tirsdag, red.) koster det et klip kørekortet, hvis man betjener telefon og andet elektronik som fx GPS, uden det er fastmonteret i dit køretøj," siger vicepolitiinspektør Claus Bardeleben i en pressemeddelelse fra Københavns Vestegns Politi.

Både penge og klip

Og udover klippet i kørekortet, så skal man også hoste op med 2.000 kroner. De 1.500 er den egentlige bøde, og dertil kommer en afgift på 500 kroner til Offerfonden. Så dermed er det nok en god idé at sørge for at have fastmonteret sit elektroniske udstyr og sikre, at det kan betjenes, uden at det tager opmærksomhed fra kørslen.

- I færdselsloven er det en grundregel, at man altid er opmærksom, viser hensyn og er agtpågivende – og ikke er til ulempe, fare eller skader andre," siger Claus Bardeleben. 

Hvad betyder det, når kørekortet får et klip?

Taler man i telefon under kørsel og får et klip - så indgår klippet i det samlede klipregnskab.

 

Politiet oplyser:

 

Tre klip inden for tre år medfører en betinget frakendelse af førerretten og en samtidig indkaldelse til en orienterende køreprøve. Køreprøven består af både teori og praktisk kørsel og skal bestås inden for en fastsat tid, ellers mister man førerretten.

 

Har man lige har fået kørekort, så er linen kortere. Her udløser to klip på tre år et kørselsforbud. Og så skal der oven i bøder og så videre nu også lægges penge til køreundervisning med start helt forfra. Her er der tale om de såkaldte førstegangserhververe - for når man har taget kørekort, så fungerer de første tre år som en slags prøvetid

Noget tyder på, at pænt mange bilister hidtil har set relativt stort på risikoen for at få en bøde for at knævre i mobilen under kørsel - for Københavns Vestegns Politi oplyser, at de i 2018 rejste ikke mindre end 2.300 sigtelser mod bilister, der betjente håndholdte mobiler under kørslen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik