Tillidskrise i udligningsforhandlinger bekymrer borgmester

Rudersdal-borgmester, Jens Ive, der står til en stor ekstraregning i udligning, er bekymret over tilspidset forhandlingsklima på Christiansborg.

Egentlig burde Venstres Sophie Løhde udelukkende koncentrere sig om at forhandle om en ny udligningsreform i disse dage. Men en intern socialdemokratisk mail lækket i Jyllands-Posten har midlertidigt flyttet fokus.

Her fremgår det nemlig, hvordan Socialdemokratiet planlægger flere "angreb på Venstre" i udligningsdebatten - og det har ifølge Venstres politiske ordfører svækket tilliden i forhandlingerne.

- Afsløringen af det her fordækte dobbeltspil, som den socialdemokratiske regering fører – oven i købet i samarbejde med Statsministeriet, Finansministeriet og Social- og Indenrigsministeriet – det gør selvsagt ikke noget godt for tilliden. Den har fået et meget alvorligt knæk, siger Sophie Løhde.

quote Jeg synes, det er dybt bekymrende for fremtidsudsigterne for en fornuftig fælles udligningsreform

Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal Kommune

En af formentlig flere hovedstadsborgmestre, der bekymret følger med i konflikten på Christiansborg, er Rudersdals førstemand, Jens Ive.

- Jeg synes, det er dybt bekymrende for fremtidsudsigterne for en fornuftig fælles udligningsreform, forklarer han.

Jens Ive ønsker nemlig at hans eget parti Venstre og Socialdemokratiet kan nå til enighed om en fælles aftale.

Borgmestre er bekymrede over tillidskrise

For mens den siddende regering lægger op til at øge udligningen fra Rudersdal med 200 millioner kroner, viste lækkede dokumenter under den tidligere Venstre-ledede regering, at den ønskede at reducere kommunens udligning med 41,5 millioner kroner.

En forskel på næsten en kvart milliard kroner om året.

- Der er ikke nogen seriøs begrundelse for, hvorfor Rudersdal Kommunes borgere skal af med en kvart milliard mere. Det er jo også det, jeg appellerer til mit parti om; gå nu ind og minimer den skade mest muligt, siger Jens Ive.

Venstre fortsætter forhandlinger

Selvom Sophie Løhde mener, at Socialdemokratiets såkaldte "angrebsplaner" kalder på en forklaring fra statsministeren, forsikrer hun om, at det ikke får Venstre til at forlade forhandlingerne.

- Vi bider os fast i forhandlingsbordet, og det er fordi, en aftale om en udligningsreform er for stor og vigtig at overlade til den socialdemokratiske regering og Enhedslisten. Så kan jeg godt love danskerne, det bliver rigtig dyrt, lyder det fra Sophie Løhde.

TV 2 Lorry har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den socialdemokratiske udligningsordfører om situationen. Til gengæld skriver finansminister Nicolai Wammen i en mail til de partier, der fortsat sidder med ved forhandlingerne, at:

"Det er regeringens opgave at sørge for et godt forhandlingsklima, og det har den pågældende mail på ingen måde bidraget til."

Nu håber Rudersdal-borgmester Jens Ive, at forhandlingerne hurtigt kommer i gang igen, så kommunerne efter flere års snak om en ny udligningsreform, endelig kan få vished om deres økonomiske udsigter.

- Jeg håber selvfølgelig på, at der kommer en holdbar og langsigtet aftale, så vi kan have tillid til de udmeldinger, der kommer fra staten, og så vi kan budgettere forsvarligt. Det har vi i den grad brug for.

Parter tæt på forhandlingerne har tidligere oplyst TV 2 Lorry, at regeringen har haft et mål om at nå en endelig aftale senest i løbet af uge 10.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Øresundstunnelen111

playNyt koks med fartkontrol i Øresundstunnelen - vanvidsbilister kan nu fræse forbi slukkede kameraer

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere