Svenske kommuner til feriesultne danskere: Bliv væk!

Flere kommuner i Sydsverige opfordrer danske ejere af fritidshuse og ødegårde til helt at blive væk i påsken, mens andre opfordrer dem til at tænke sig rigtig godt om.

10.000 svenske ødegårde og fritidshuse er ejet af danskere. 

Og mere end 85 procent af dem bor i hovedstadsområdet og i Nordsjælland.

Nu melder flere sydsvenske kommuner og borgmestre sig i koret med samme klare opfordring til dem, som i ugevis har lydt fra den danske regering.

Bliv hjemme i Danmark i påsken.

Lige nu ser verden anderledes ud

Markaryd i Småland og Laholm i Halland er to kommuner, hvor mange hundrede danskere ejer en ødegård eller et fritidshus.

Normalt er de hjertens velkomne, da de bidrager til både liv og omsætning i lokalområdet. 

Men disse dage, disse uger og denne tid er ikke normal.

Og derfor opfordrer bystyret alle danskere til at blive væk i påskedagene.

- Både for at undgå yderligere smittespredning, men også for ikke at belaste sygehusvæsenet unødigt, lyder det eksempelvis fra bystyret i Laholm.

Svensk borgmester: Sorg i hjertet

Og borgmesteren i Markaryd skriver, at han med sorg i hjertet opfordrer alle danskere til at blive væk.

- Siden 60´erne har danskere været en vigtig del af Markaryd kommune. I har både elsket og værdsat husene i vores landsbyer og sørget for, at de har fået nyt liv. Men lige nu ser verden anderledes ud, skriver Markaryds borgmester, Bengt Germundsson.

Borgmestrene i Tingsryd, Älmhult, Hässleholm og Örkelljunga har også skrevet forskellige opfordringer til de mange tusinde danske ejere af ødegårde og fritidshuse i Sydverige. 

Du kan læse dem ved at klikke på de enkelte kommuner nedenunder.

Fortsat stor tvivl hos danske ejere af svensk ejendom

Mens der er omkring 10.000 danskejede ejendomme i Sverige er der omkring 50.000 danskere, som på en eller anden måde har tilknytning til dem.

Mange af husene og ødegårdene er nemlig ejet af 2-3-4 familier eller andelsforeninger, lyder det fra interesseorganisationen for danskere med ejendom i Sverige, Danske Torpare, i Ballerup.

- I disse dage er vores telefoner rødglødende, ligesom vi får ekstra mange henvendelser på mail og Facebook, siger sekretariatschef, Victoria Lindtner.

- Folk spørger typisk om ting som: Hvad er forskellen på at tage til Sverige og Tisvilde? Og er det ok at tage derover, hvis man har haft indbrud, eller der er faldet et træ ned på taget, siger Victoria Lindtner, som understreger, at folk selv må tage stilling.

- Selvfølgelig er det en svær diskussion, når grænserne er åbne, og det ikke er forbudt at tage til Sverige. Men som ansvarlig interesseorganisation ønsker vi naturligvis ikke at medvirke til at øge risikoen for smittespredning i hverken Sverige eller Danmark, og derfor er vores eneste råd, at man lytter til myndighedernes kraftige opfordring om at blive hjemme, siger Victoria Lindtner.

Du kan se Udenrigsministeriets rejsevejledning til Sverige her
 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik