Statens Serum Institut på vej med lovende vaccine mod corona

Tests af vaccinen har vist sig at fremkalde antistoffer, der neutraliserer Covid-19. Nu er der planlagt forsøg på aber, mens vaccinen kan blive testet på mennesker i år.

Statens Serum Institut i København kan nu fremlægge en vaccinekandidat i kampen for at få bremset den verdensomspændende coronapandemi.

I en pressemeddelelse oplyser Statens Serum Institut, at laboratoriet er ved at udvikle en vaccine mod coronavirus, som indtil videre har været en succes i forsøg med mus.

Derfor er man nu klar til at gå videre med vaccinen.

Der er allerede planlagt forsøg på aber, mens vaccinen kan måske blive afprøvet på mennesker i år.

Kandidaten har fået navnet CoVAXIX, og i tests på mus har den vist sig at fremkalde antistoffer, der neutraliserer SARS-CoV-2 virus med samme eller større styrke end de fleste mennesker, der er blevet immune efter en infektion.

- Vaccinen fremkalder desuden celleimmunitet, der beskytter mod sygdom ved at eliminere virusinficerede celler. Det er meget ønskeligt for vacciner, men langt fra alle vacciner er i stand til det, lyder det fra chefvirolog og professor Anders Fomsgaard, der har ledet udviklingen, i meddelelsen.

- Både neutraliserende antistoffer og celleimmunitet er vigtige for kroppens evne til at blokere og beskytte mod en fremtidig COVID-19 infektion. Og celleimmuniteten er afgørende for kroppens evne til at bremse virusproduktion og virusudskillelse, så man begrænser både COVID-19 sygdommen og gør, at man ikke smitter andre.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Statens Serum Institut ligger på Amagerbro i København.
Statens Serum Institut ligger på Amagerbro i København.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

SSI: Sikker vaccine med gode fremtidsudsigter

Hele verden arbejder på højtryk for at finde en vaccine mod den smitsomme coronavirus, herunder også Statens Serum Institut i Danmark.

Statens Serum Institut oplyser, at CoVAXIX er en såkaldt DNA-vaccine. I pressemeddelelsen forklarer det statslige laboratorie, at dette vil sige, at viccinen bruger en teknik, hvor menneskers immunsystem bliver gjort parate til at kæmpe mod virus, ved at udsætte det for en lille del af virus’ overflade uden resten af virus.

Det er ifølge Statens Serum Institut med til at gøre vaccine meget sikker, da der intet smitsomt er forbundet med at modtage vaccinen.

Et andet plus ved vaccineformatet er ifølge Statens Serum Institut, at fremgangsmåden - såfremt den viser sig at være succesfuld - ikke kun er modstandsdygtig over for Covid-19, men til alle fremtidige epidemier, fordi den anvendte virus’ DNA hurtigt kan skiftes ud, når nye epidemier bryder ud.

- Vi har i mange år forsket i og arbejdet med udvikling og optimering af DNA beredskabsvacciner via nationale og internationale samarbejder og projekter. Nu har vi udviklet en DNA-vaccineplatform, som har vist virkelig opløftende resultater i forhold til at kunne benyttes til hurtig udvikling af forskellige relevante virusvacciner, siger Anders Fomsgaard.

Statens Serum Institut satser på at kunne foretage de første forsøg med vaccine på mennesker i slutningen af i år eller i begyndelsen af 2021.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik