Søndag og god tid: 10 gode råd til haven i marts

Der er masser af gode grunde til at gå i haven i årets første forårsmåned. Her får du ti gode råd til havearbejdet i marts.

Denne artikel er udgivet i samarbejde med Bolius.

Lige om lidt kommer der forhåbentlig for alvor forår i luften. Bolius har samlet ti gode råd til havearbejdet i marts. 

1. Vær tålmodig

I marts er der normalt 18-20 frostdøgn, og så længe jordtemperaturen ikke er over syv grader, sker der ingen vækst. Det bedste råd i marts er derfor at have tålmodighed lidt endnu.

2. Tjek græsplænen

Gå ikke på plænen mere end højst nødvendigt, hvis marts er kold. Riv ellers blade ud med en gummirive. Det er muligt at kontrollere jordens pH-værdi med lakmuspapir. Er den under syv, kan det bland andet give mos i plænen. Drys i givet fald perlekalk ud på græsplænen: fem-ti kilo pr. 100 m2. 

3. Fjern mos fra græsplænen

Mosset fjernes lettest i marts og april, hvor mospuderne ofte sidder løst. Du kan fjerne mos med rive, plæneklipper, elektrisk mosfjerner, jernvitriol eller en vertikalskærer.

4. Beskær træer og buske

Marts er en god måned til beskæring. Alle buske og frugttræer (dog ikke blommetræer og kirsebærtræer) kan beskæres nu. Vent med en stor beskæring af roser og lavendler indtil begyndelsen af april.

5. Gør køkkenhaven klar

Fjern ukrudt i køkkenhaven. Kultiver jorden med en god kultivator. Læg plastic ud på jorden og fastgør med fliser eller sten, så forvarmer du jorden og kan om nogle uger tyvstarte med tidlige grøntsager. Stil eventuelt større glasklokker på jorden, så de kan fungere som små drivhuse.

6. Klip stauderne

Klip og soigner stauderne i blomsterhaven og afklip visne frøstande. Del og omplant stauderne i bedene, hvis jorden sidst på måneden er rimelig tør.

7. Plant hæk og busk

Hvis jorden er blevet lidt tør og let, er marts en god måned til at plante barrodede planter - for eksempel hækplanter og buske. Tidlig plantning giver god mulighed for overlevelse. Plant også forsythia, ribes, kirsebærkornel, klatrende vinterjasmin og troldnød der blomstrer sidst i marts. 

8. Plant de rigtige blomster og flyt forårsløg

Vent med at plante sommerblomster - det går altid galt, hvis du gør det i marts. Vælg i stedet stedmoder, forglemmigej og bellis - de kan klare nætter med frost og er smukke helt indtil sankthans.

Flyt eventuelt blomstrende forårsløg men vær forsigtig. Stik ned i jorden omkring løgene med en spade. Stik spaden ind under løgene og løft forsigtigt op.

9. Skær og klip

Skær eller klip visne grene og skud af planter, som er afsvedet af frosten. Skær eller klip altid tilbage til de steder, hvor der er grønt ved barken eller synlige grønne skud eller knopper.

10. Fjern ukrudt

Marts og april er det bedste tidspunkt at starte med at bekæmpe ukrudt i haven. Det er let at se ukrudtet, da det ofte begynder at gro tidligere end havens andre planter. Om sommeren har ukrudtsplanterne fået længere rødder og er derfor sværere at hive op.

Lug enten havens bede igennem for ukrudt cirka hver tredje uge fra marts eller april og frem til sankthans, eller gå en haverunde hver eller hver anden dag, og fjern det ukrudt, du ser.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

def_thumb,50_percent

playKommune vil bruge gift til at bekæmpe uønsket plante – i strid med egen politik

ræv

Naturfænomen på Amager Fælled lyder, som om der er blevet begået et mord

Rottehunden amigo

playRottehunden Amigo slog 48 rotter ihjel på halvanden time

Eremitageslottet biler

Naturstyrelsen har fået nok af bilister - lukker af ved populært slot og flere skovområder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere