Sandsugning rammer kysten

Den udskældte sandsugning i Øresund får nu også skylden for, at strandene langs Nordkysten forringes.

Råstofindvindingen i Øresund har på det seneste fået skarp kritik for at ødelægge det marine dyreliv, og nu får sandsugningen også skylden for, at strandene langs Nordkysten forringes. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Jens P. Jeppesen, biolog og chef for Øresundsakvariet, har tidligere udtrykt stor bekymring for indvindingen af råstoffer i Øresund, og han fortæller til Frederiksborg Amts Avis, at han ikke er i tvivl om, at sandsugningen også rammer de nærliggende kyster.

- Enhver kan se, hvad det drejer sig om. Når de fjerner toppen af sandbankerne ude i Øresund, ændrer det gennemstrømningen i området. Derfor kan man i mine øjne ikke undgå at påvirke strandene negativt.

Jens P. Jeppesen kan ikke sige noget om, i hvor stort omfang indvindingen af råstoffer skader kysterne. Derfor foreslår han, at man igangsætter en undersøgelse, der kan klarlægge de konkrete konsekvenser.

Et af de mere kendte områder for råstofindvinding er Lappegrunden, nord for Helsingør. Sandbanken ligger halvanden kilometer væk fra kystlinjen, og er her må flere bygge- og anlægsfirmaer lovligt hente sand op fra havbunden.

Ifølge Dansk Hydraulisk Institut (DHI) har sandsugning normalt ikke nogen betydning for kysterne, da det tit foregår langt ude på havet. Men når det kommer til råstofindvindingen ved Lappegrunden, er man usikker på, om det påvirker de nærliggende strande. Det siger chefingeniør i DHI og førende ekspert på området Karsten Mangor til Frederiksborg Amts Avis.

- Ved Lappegrunden er der nogle helt specielle strømforhold, og kombineret med den korte afstand ind til kysten, kan jeg ikke afvise, at råstofindvindingen påvirker strandene.

Karsten Mangor går dog ud fra, at Naturstyrelsen har taget højde for de specielle forhold ved Lappegrunden.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere