S-borgmestre kritiserer Thornings kompromiser

Den socialdemokratiske vælgernedtur forstærkes i en ny Gallup-måling, og det får nu en række S-borgmestre fra den socialdemokratiske højborg på Københavns Vestegn til at kritisere den linje, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har lagt for den nye regering skriver Berlingske.

Herlev-borgmester Kjeld Hansen (S) mener, at Socialdemokraterne står ved en skillevej, som kan koste partiet livet, hvis ikke S-ledelsen får de klassiske S-vælgere med på det nye projekt, der - efter forhandlinger med de Radikale - indeholder både topskattelettelser og efterlønsforringelser:
»En stor del af den nye regerings politik er ikke bygget på Socialdemokraternes fundament. Det kan udvikle sig på to måder: Enten mislykkes Socialdemokraterne med at få skabt en forståelse for den bevægelse, og så går man i opløsning. Eller også lykkes det at få flyttet ånden over i det nye, som man har formuleret,« siger Kjeld Hansen, der i går meddelte, at han trækker sig fra sin post ved udgangen af næste måned. Den 66-årige borgmester fortæller, at han ønsker at give plads til yngre kræfter.
Han mener, at S-leder Helle Thorning-Schmidts regeringsprojekt »er mere afgørende for Socialdemokraternes fremtid, end noget andet nogensinde har været.« Rødere regeringsgrundlag ønsket
Ved det seneste valg fik Socialdemokraterne det dårligste valgresultat i 108 år med en opbakning på kun 24,8 procent af vælgerne. I den nuværende Gallup-måling får Socialdemokraterne opbakning fra 23 procent af vælgerne.
Brøndby-borgmester Ib Terp (S) mener, at Thorning må kæmpe hårdere for at understrege, at der faktisk er kommet en S-ledet regering.
»Jeg havde ønsket et langt mere rødt regeringsgrundlag. Jeg kan ikke bebrejde (nogen), at mine partifæller var nødt til at skaffe sig et flertal, men jeg havde ønsket, at en langt større del af SSF-oplægget var gået igennem,« siger Ib Terp, som nu opfordrer den nye regering til at kæmpe for at få forlænget dagpengeperioden, så den kommer tættest muligt på de fire år.
»Det vil sende et rigtig godt signal om, at den nuværende regering adskiller sig fra den tidligere,« siger han.
Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) er også utilfreds med meningsmålingen. Han mener, at der er kommet mest muligt igennem ved forhandlingerne om regeringsgrundlaget. Men det er nødvendigt med mere socialdemokratisk politik i regeringen.
»Dagpengene er et oplagt eksempel på, hvor Socialdemokraterne kan vise, at man ikke bare fører den borgerlige regerings politik videre. Indtil videre er der lagt op til et halvt års forlængelse, men det er selvfølgelig ikke nok,« siger han til Berlingske.
I S-ledelsen er man ikke enig i, at vælgerne siver på grund af bl.a. efterløn og dagpenge:
»For de partier, som går frem i målingen, er de partier, som før valget ville fjerne efterlønnen og forringe dagpengene. Men jeg er helt med på, at vi skal levere resultater,« siger partiets nyslåede politiske ordfører, Magnus Heunicke.
Men bliver I straffet for et regeringsgrundlag med for få socialdemokratiske fingreaftryk?
»Nej, for der er meget socialdemokratisk politik i opgøret med ulighed og forsøget på at sætte gang i beskæftigelsen. Det er simpelthen kernesocialdemokratiske mærkesager.« Dårligste måling for K nogensinde
Kun 23 procent af danskerne ville stemme socialdemokratisk i dag ifølge en ny Gallup-måling. Det åbner for kritik fra S-baglandet. Konservative får den dårligste Gallup-måling i partihistorien skriver Berlingske.
Gallup-målingen forstærker de tendenser, der allerede ligger i valgresultatet. Der er næsten dødt løb mellem blokkene med en smal føring til rød blok, mens de Radikale og i særlig grad Venstre går frem. De Konservative rammer et historisk lavpunkt med en opbakning fra kun 3,5 procent af befolkningen, hvilket blot giver seks mandater i Folketinget.
Det er den laveste opbakning, Gallup nogensinde har målt for de Konservative.
Ifølge partiets nyslåede politiske ordfører og tidligere socialminister Benedikte Kiær, understreger målingen den alvor, der allerede ligger i valgresultatet.
»Vi fik et rigtig dårligt valgresultat, og siden valget har der kun været skrevet og sagt noget om de Konservative i forbindelse med det valgresultat. Det har været en selvforstærkende effekt,« siger Benedikte Kiær, som forklarer, at partiet nu vil undersøge, hvordan det kunne gå så galt, og dernæst formulere en ny politisk strategi.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik