Royal guldkjole vender hjem til Danmark efter 350 år

Dronning Margrete den Førstes bryllupskjole af guld bliver i seks uger udstillet på Roskilde Museum.

I 1659 førte den svenske konge Karl den Tiende Gustav en kjole til Sverige. Men det var ikke en hvilken som helst kjole, det var nemlig dronning Margrete den Førstes bryllupskjole syet af det kostbareste guldbrokade.

Efter 350 år i krigsfangenskab vender den unikke kjole nu hjem til Danmark, hvor den i perioden fra 23. september til 10. november kan opleves på Roskilde Museum.

Særudstillingen finder sted i anledning af 600-året for dronning Margrete den Førstes gravlæggelse i Roskilde Domkirke.

Udstilling åbnes af Manu Sareen

Udstillingen af guldkjolen, der er udlånt fra Uppsala Domkirke, bliver søndag åbnet af minister for nordisk samarbejde Manu Sareen (R) med både den svenske og norske ambassadør som gæster.

- Jeg er rigtig glad for, at vi har denne mulighed for at kunne se kjolen tilbage i Roskilde. Den er helt enestående og repræsenterer en svunden tid, nærmere bestemt Kalmarunionen, som er et tidligt eksempel på tæt samarbejde mellem de nordiske lande. Udstillingen i Roskilde er en oplagt mulighed for både børn og voksne til at mærke vingesuset fra den nordiske historie, siger Manu Sareen i pressemeddelelse fra Roskilde Museum.

Kjolens udseende kommer næppe bag på den opmærksomme museumsgænger, for den findes allerede i en kopi på Domkirkemuseet i Roskilde. Alligevel er der grund til at se den originale kjole, mener Roskilde Museums direktør Frank Birkebæk.

Guldkjolen var et symbol på dansk overhøjhed

- Der er ikke noget så fascinerende og autentisk som at stå ved den rigtige genstand, som man ved har været i hænderne på de personer, det handler om. Den opfattelse kan en kopi ikke give, siger Frank Birkebæk til Ritzau.

Ifølge sagnet bar dronning Margrete kjolen til sit bryllup, da hun som 10-årig i 1363 blev gift med kong Håkon, men skal man tro museumsdirektøren, så tyder undersøgelser på, at kjolen først er blevet vævet i 1400-tallet.

Den svenske konge betragtede guldkjolen som et symbol på dansk overhøjhed og magtmisbrug under Kalmarunionen. Kjolen blev taget i krigsbytte året efter, at Danmark havde indgået Roskildefreden og måtte afstå Skåne, Halland og Blekinge til Sverige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik