Risiko ved andelsboliglån skal frem i lyset

Regeringen foreslår ændringer, som skal hjælpe købere med at gennemskue økonomien i en andelsboligforening.

Grønt lys i finansieringen, en ændring af lovgivningen og en guide til købet.

Sådan lyder tre konkrete forslag til at gøre det nemmere at finde ud af, om en andelsbolig har en sund økonomi - og dermed gennemskue, om det er en god idé at købe lejlighed i foreningen.

Planen kommer fra minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) i Berlingske Business.

- For det første indfører vi en ny trafiklysordning, som skal give købere et hurtigt overblik over sikkerheden i finansieringen. Det røde lys tændes, når der er renteswap og rentetrapper, siger ministeren til Berlingske Business.

Mens loven hjælper dig i købet af en ejerbolig, er du på egen hånd, når det gælder andelsboliger. Det betyder, at mange andelsboliger sælges med for få oplysninger om pris, finansiering og risiko ved lånene.

Men også det skal ændres, mener ministeren.

- Dernæst ændrer vi lovgivningen, så der ved alle handler skal fremlægges en række nøgletal om foreningens økonomi og ikke mindst foreningens lån, siger han til Berlingske Business.

- De oplysninger skal udleveres til interesserede købere i modsætning til nu, hvor oplysningerne ofte ligger dybt begravet i gamle referater.

Og så skal salgsopstillingen tydeligt vise stand og vedligeholdelse på boligen.

Regeringen udarbejder samtidig en guide, som skal guide køberen igennem de forskellige faser i købet skridt for skridt.

De tre konkrete ændringer skal gøre reglerne mere gennemsigtige og hjælpe køberen med at gennemskue økonomien i andelsforeningen. Og det vækker glæde hos både direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), Jan Hansen, og lektor ved Copenhagen Business School Jens Lunde.

- Alt, der kan hjælpe med at gøre køber mere oplyst, er godt, siger begge til Berlingske Business.

Flere andelsboligejere har svært ved at sælge deres boliger, fordi de har lån, der betyder, at den månedlige andelsafgift er steget markant. I nogle andelsforeninger er den fordoblet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik