DMI varsler forhøjet vandstand langs Nordkysten og i Roskilde Fjord

Tre dage med kraftig blæst presser vand mod kysten og fører til forhøjet vandstand, advarer DMI.

Opdatering klokken 18.35:
Artiklen er opdateret med nye oplysninger, efter DMI har udsendt varsel om forhøjet vandstand.

En kraftig blæst blæser ind over Danmark søndag, og de kommende dage fortsætter en hård vind med at feje ind over landet fra vest.

Og det ser ud til at føre til forhøjet vandstand flere steder i landet.

I TV 2 Lorrys område er det særligt langs Nordkysten, i Øresund og i den nordlige del af Roskilde Fjord samt Isefjord.

Det oplyser DMI, Danmarks Meteorologiske Institut.

Klokken 18.05 udsender vejrorganet et varsel om forhøjet vandstand flere steder i landet, herunder Nordsjællands kyst samt Roskilde Fjord og Isefjord.

- Der forventes en vandstand mellem 1,2 og 1,5 meter over normal vandstand, skriver DMI i varslet.

Der er tale om et såkaldt kategori 1-varsel, der er dækker over "voldsomt vejr". Det er det laveste kategorisering af tre varselstyper.

- Det ser ud til, at vi i morgen aften (mandag, red.) kan komme op på et niveau i nogle havne, hvor vi skal ud og varsle. Vandstanden ser ud til at blive ganske høj, så man skal selvfølgelig tage sine forholdsregler, hvis man bor i et udsat område, siger Lars Henriksen, der er meteorolog og vagthavende hos DMI.

Ifølge DMI’s prognoser er det især sent mandag aften og natten til tirsdag, at vandstanden forventes at nå sit højeste niveau.

Prognose for vandstanden mandag aften klokken 23.
Prognose for vandstanden mandag aften klokken 23.
Foto: DMI

- Lavtrykket fra stormvejret og en kontinuerlig vestenvind over flere dage presser en masse vand ind i de indre danske farvande fra Skagerrak til Kattegat. Men der er stadig noget tid til det endnu, og situationen kan nå at ændre sig. Men vi holder øje med det og har fokus på blandt andet vandstanden i de mindre, danske farvande, siger Lars Henriksen fra DMI.

Af DMI’s vejrkort fremgår det, at vandstanden langs hele Nordkysten, ned til Skodsborg langs Øresunds samt den nordlige del af Roskilde Fjord ventes at stige til mellem 100 og 150 centimeter over normalen.

Dermed er niveauerne et godt stykke fra såkaldte 20- og 100-års hændelser, som eksempelvis stormen Bodil, der ramte i 2013 og forårsagede store ødelæggelser, blandt andet i Roskilde Fjord.

I forbindelse med Bodil blev der målt 206 centimeters vandstand i Roskilde, 196 i Hornbæk og 169 i København.

Udsatte kommuner tager forholdsregler

Budskabet om den forhøjede vandstand har fået kommunerne langs de udsatte kystområder til at tage sine forholdsregler.

Frederiksborg Brand og Redning, der blandt andet dækker de udsatte kommuner Gribskov, Frederikssund og Halnæs, forklarer, at de holder med situationen og er i dialog med DMI.

- Ifølge beredskabsplanen for Roskilde Fjord, som Frederikssund Kommune står bag, skal der varsles vandstand på 130 centimeter, før vi fysisk skal ud og lave forhåndsarbejde som eksempelvis at udlægge watertubes, siger Kim Lindtrup, der er beredskabsdirektør.

- Dermed ikke sagt, at vi bare lukker øjnene og håber på det bedste. Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på udviklingen. Men for nu forventer vi snarere problemer med væltede træer og trampoliner på afveje, siger han.

På sin hjemmeside skriver Halsnæs Kommune, at højvandsslusen mellem Roskilde Fjord og Arresø lukkes mandag formiddag, før vandet begynder at stige i fjorden, for at begrænse vandstigningen yderligere i fjorden.

- Halsnæs Kommune holder sammen med Halsnæs Forsyning løbende øje med situationen i de kommende dage, lyder beskeden på hjemmesiden.

I forbindelse med stormen Bodil i 2013 blev flere hundrede beboere langs Roskilde Fjord hårdt ramt af oversvømmelser. Det tyder dog ikke på, at vandstanden når i nærheden at niveauet fra dengang.
I forbindelse med stormen Bodil i 2013 blev flere hundrede beboere langs Roskilde Fjord hårdt ramt af oversvømmelser. Det tyder dog ikke på, at vandstanden når i nærheden at niveauet fra dengang.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik