Regeringen forlænger lukning af Danmark til 13. april

Regeringen forlænger mandag restriktionerne og lukningen af store dele af Danmark til 13. april

Danmark er på vej ind i tredje uge af udbruddet af coronavirus, og regeringen forlænger mandag restriktionerne og lukningen af store dele af Danmark til 13. april.

Det siger Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet klokken 15.00.

Spidsbelastning fra coronavirus ventes at indtræffe i ugerne efter.

- Alt det, vi har gjort i fællesskab i Danmark, kan endnu ikke ses i tallene, der er ganske enkelt en forsinkelse.

Alle restriktioner forlænges

Det betyder eksempelvis, at offentlige medarbejdere, der ikke varetager samfundskritiske funktioner, fortsat skal blive hjemme. Privatansatte opfordres ligeledes til at blive hjemme og begrænse udgang.

Den midlertidige grænsekontrol og Udenrigsministeriets rejsevejledning gælder allerede til efter påske.

Derfor er det lukning af dagtilbud, skoler, uddannelser, restauranter, storcentre, frisører og lignende, som statsministeren omtaler.

- Regeringen har besluttet sig for at forlænge alt det, vi har sat i gang til anden påskedag, siger Mette Frederiksen.

Det gælder også forbud mod arrangementer med flere end ti personer.

- Det er vigtigt, at vi som land holder fast. Jeg ved, at det er rigtig svært for mange mennesker, men vi tror på, at det virker, siger Mette Frederiksen.

- Det er min tro, mit håb, og min forventning, at vi kommer godt ud af det her på den anden side, fordi vi formår at stå sammen. Fordi sammenholdet er så stærkt, som det er, siger statsministeren.

Virus kan reduceres med 30-50 procent

I første omgang var den delvise lukning kun i to uger, altså til nu på fredag, men det forlænges nu yderligere nogle uger.

- Statens Serum Institut vurderer, at tiltagene kan have en effekt på smittespredning og dermed belastning af sygehuse, hvis initiativerne vel at mærke fortsætter. Derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast, siger Mette Frederiksen.

Hun hentyder til, at Statens Serum Institut mandag vurderer, at en forlængelse af tiltagene vil betyder, at coronavirus kan reduceres med 30-50 procent.

Det er vel at mærke, hvis tiltagene og borgernes adfærd fastholdes.

Det er med en bred politisk enighed, at tiltagene forsætter ifølge statsministeren.

Konkret forlænger regeringen ifølge Mette Frederiksen følgende initiativer:

Hold jer hjemme i påsken

Dermed bliver nedlukningen af Danmark forlænget til over påsken.

- I påsken bliver det svært. Her er mange familier vant til at mødes. Det bliver svært, men vi har brug for, at vi alle tænker os godt om, siger Mette Frederiksen.

- Vi må bruge andre medier til at tale sammen. Det kan være Facetime eller at sende et gækkebrev. Så opfordringen her fra er, at man ikke rejser ud af landet. Tag ikke på skiferie i Sverige. Hold jer hjemme, siger statsministeren.

Mette Frederiksen siger om muligheden for at indføre et udgangsforbud:

- Vi har gjort ganske meget i Danmark. Og vi har gjort det hurtigt. Vores forhåbning er, at det samlet set vil betyde, at vi kommer til at ligge bedre, end i andre lande.

- Hvis danskerne fortsætter med at respektere reglerne, så kan vi komme meget langt. Men jeg afviser ikke noget. Min udmelding om påsken er meget, meget vigtig. Vi er nødt til at blive hjemme i påsken, så smitten ikke spredes fra en landsdel til en anden, siger Mette Frederiksen.

Mere aggresiv testning, siger sundhedsminister

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at Danmark igen har skiftet teststrategi:

- I går besluttede vi, at vores teststrategi skal være mere effektiv. I de seneste uger har vi testet 1000 om dagen teste. I de seneste dage er det tal faldet. Det går ikke, siger Magnus Heunicke.

Han tilføjer, at sundhedsmyndighederne skal teste "mere agressivt"

- Derfor skal vi indkøbe mere udstyr og testkit. I den forbindese vil jeg gerne beklage, at de danske sundhedsmyndigheder ikke har reageret hurtigt nok på henvendelser om tilbud om at købe udstyr, siger Magnus Heunicke.

Myndighederne har blandt andet ikke taget imod tilbud om testkit fra Sydkorea. Tilbuddet gælder dog stadig. Derfor får Danmark yderligere 7000 testkits i denne uge. Så samlet set vil Danmark få 14000 flere testkiy i denne uge, siger Magnus Heunicke.