Professor: Sander taler mod bedre vidende

Helge Sander kendte til undersøgelse, der skyder hans angreb mod forskningsråd, ned, lyder det fra professor.

Det er fuldstændig urimeligt, når tidligere videnskabsminister Helge Sander giver 30 anonyme spørgsmål viderebragt af ham selv til Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom æren for en lovændring om forskningsrådet.
Det siger rådets tidligere formand, professor Lars Fugger, til Ritzau.

Helge Sander har de seneste dage været under kritik for muligvis at have videreformidlet de 30 spørgsmål på vegne af den skandaleramte hjerneforsker Milena Penkowa, der er Sanders personlige ven.

Den tidligere minister har ikke ønsket at afsløre, om Penkowa virkelig var ophavskvinde til spørgsmålene, der var direkte beskyldninger om nepotisme mod rådet, som ikke havde givet Penkowa så meget som én eneste forskerbevilling.
I stedet har Sander hævdet, at spørgsmålene førte til en nødvendig lovændring i forhold til måden forskningsbevillingerne bliver givet på.
Men kritikken om nepotisme i rådet er helt urimelig og udokumenteret, slår Lars Fugger fast

- Det er bekymrende, at de anonyme anklager førte til en lovændring på området. Det skal ses på baggrund af, at en omfattende undersøgelse viste, at de var grundløse, siger Fugger.

Den pågældende undersøgelse fra 2010 er foretaget af Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

- Det vil undre mig, hvis Helge Sander ikke er vidende om undersøgelsen, da den var foretaget af en styrelse under hans eget ministerium, konstaterer Fugger og uddyber, at undersøgelsen sågar er blevet forelagt Sander.
Lars Fugger siger til Ritzau, at han ikke ved, hvorvidt, Penkowa stod bag de kritiske spørgsmål. Men andre medlemmer af rådet har været mere klare i mælet. Til Weekendavisen har et anonymt medlem udtalt:
- Vi var ikke i tvivl om, at det var Milena Penkowa, som havde formuleret de anonyme spørgsmål som en straf, fordi hun ikke havde fået penge.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere