Pendlere får længere til arbejde - undtagen københavnerne

Pendlere landet over får længere og længere til arbejdet. Men ikke i København - her bliver afstanden mindre.

Foto: Torkil Adsersen / Ritzau Scanpix

De danske pendlere har fået længere til arbejde.

Faktisk er pendlingafstandene kun steget siden 2009. I gennemsnit tilbagelægger en dansk pendler nu 20,9 kilometer på turen til arbejde mod 19,5 kilometer i 2009. Det skriver Fagbladet 3F.

Men for én bys pendlere, nemlig Københavns, er afstanden til arbejdet blevet kortere, og i dag har den københavnske pendler i gennemsnit 12,6 kilometer fra hjemmet til arbejdspladsen.

Læs også Sejr til pendlere: Busser bliver alligevel ikke sparet væk

Og det er der faktisk en simpel forklaring på, lyder det fra Ismir Mulalic, der er lektor på DTU og senior fellow hos Kraks Fond.

- Virksomhederne klumper sig sammen og flytter mod byerne, særligt København, hvor der er det bredeste udvalg af kvalificeret arbejdskraft. Det betyder også, at man som københavner har flere jobs til rådighed inden for kortere afstand, siger han til TV 2 Lorry.

Afstand betyder ikke alt

Men lektoren peger dog på, at pendlerafstanden ikke tegner det fulde billede. For selvom pendlingsafstanden er stigende, så er pendlingstiden næsten konstant.

Læs også Kæmpe-elementer til bro generer trafikken: Vil forstyrre et helt år

- Det kan være, fordi vi får bedre kollektiv trafik og bedre infrastruktur, siger Ismir Mulalic.

Desuden påpeger han også, at 10 kilometer i København sagtens kan tage lige så lang tid eller længere som 15 eller flere kilometer udenfor hovedstaden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik