Nye superbakterier truer

Det er blevet farligere at tage på hospitalet. Superbakterier, der danner farlige såkaldte ESBL-enzymer, har ifølge metroXpress torsdag floreret på flere danske hospitaler, blandt andet Hillerød og Frederikssunds Hospitaler.

De kaldes superbakterier, fordi de kan være immune over for antibiotika. Hvis bakterierne går i blodet, dør op mod hver 10. patient. Cirka 150 danskere rammes af bakterierne hvert år, viser en nyere dansk undersøgelse.
- Indtil videre er der stadig meget få smittede på et år, og man smittes næsten udelukkende på hospitaler. Men vi tager det alvorligt. Vi ved, at problemet kan vokse i omfang, så rigtig mange kan blive ramt af bakterierne. Derfor vurderer vi allerede nu, hvilke forholdsregler man kan tage, siger Robert Skov, overlæge på Statens Serum Institut (SSI).
Forskerne er bekymrede over bakterierne, fordi de i forvejen i nogen grad er immune over for antibiotika. De næste par år kan de udvikle sig til at blive 100 procent immune, fordi der ikke er nogle nye typer antibiotika på vej.
Samtidig har bakterierne potentiale til at sprede sig meget hurtigt. Det er nemlig ikke alle, der bliver syge. Nogle mennesker er blot smittebærere uden selv at blive syge. Dermed kan bakterierne spredes, uden at hospitalssystemet opdager det.
ESBL har forskellig effekt, alt efter hvor stærkt ens immunforsvar er, og hvor bakterien rammer.
- Men hvis man er meget syg i forvejen og yderligere får en bakterie, der går i blodet, så kan det være dødeligt, siger Robert Skov.
SSI arbejder på en handleplan, der skal sikre, at færre bliver
smittede med ESBL. Først og fremmest handler det om at undgå smitte fra en person til den anden. Derfor er det vigtigt, at personale og patienter overholder de hygiejniske regler. I nødstilfælde kan det også være nødvendigt at isolere smittede på enestuer.
Sundhedsstyrelsen og SSI forventer om en måned at kunne fortælle Sundhedsministeriet, hvilke forholdsregler der bør indføres.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere