Novo tilbagekalder potentielt farlig sukkersyge-medicin

Produktionsfejl får Novo Nordisk til at tilbagekalde tre millioner potentielt farlige insulinpenne i Europa.

Novo Nordisk tilbagekalder tre millioner insulinpenne i Europa på grund af en produktionsfejl, som betyder risiko for, at patienterne kan få for meget eller for lidt insulin, oplyser Novo Nordisk til Ritzau.

Fejlen kan føre til hypo- eller hyperglykæmi - for lavt eller for højt blodsukker - hos sukkersygepatienterne.

Ifølge Novo Nordisk betyder en produktionsfejl i en lille del af insulinpennene, at visse partier må tilbagekaldes i 13 europæiske lande, herunder Danmark.

- Da vi ikke har mulighed for at afgøre, hvilke penne i de her partier, det drejer sig om, så tilbagekalder vi samtlige penne i partierne, siger kommunikationsdirektør i Novo Nordisk Mike Rulis til Ritzau.

4200 penne af 3 millioner er ramt

Han oplyser, at det er 0,14 procent - svarende til 4200 penne - af de omkring tre millioner insulinpenne, der er ramt af fejlen.

Den Europæiske Lægemiddelstyrelse opfordrer sukkersygepatienter, som har brugt insulinpenne fra de tilbagekaldte partier, til at søge læge og hurtigst muligt få et nyt produkt.

Fejlen er fundet i produkterne Novomix 30 Flexpen og Novomix 30 Penfill, hvor en del altså har fået for meget eller for lidt insulin i sig.

Det svinger fra mellem 50 og 150 procent af den tiltænkte mængde insulin per milliliter. Det skriver den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, i en pressemeddelelse.

Novomix Flexpen er en insulinpatron, der er bygget ind i en injektionssprøjte af plast, som sukkersygepatienten selv kan betjene. Novomix Penfill er selve patronen.

- I Danmark er der kun tale om partier af den såkaldte Flexpen, siger Mike Rulis.

For lavt blodsukker kan ifølge Diabetesforeningen føre til rystelser, svedeture koncentrationsbesvær og i værste tilfælde kan patienten gå i koma.

Novo Nordisk tilbagekalder de potentielt farlige produkter i Danmark, Østrig, Belgien, Tjekkiet, Frankrig, Tyskland, Island, Irland, Luxembourg, Holland, Norge, Slovakiet og England.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Parkeringsvagt

Nu kommer der kommunal parkeringskontrol i Brøndby

Maddrengen roerer

play13-årig elsker at lave mad: Nu har han skabt sit eget fritidsjob

Postbyen

playMegaprojekt skrider frem: Her skal Københavns næste højhuse bygges

elløbehjul

Ny lov: Hjelm-pligt på el-løbehjul

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere