Nordjysk folkesanger skriver takkesang til rige københavnere

"Mit forslag må være, du sjællandske ven, at vi graver stridsøksen ned, simpelthen,
og taler lidt pænt om hinanden igen, i hvert fald mens I sender penge!"

Sådan lyder en strofe i Vendelbo-sangeren Ib Grønbechs udligningssang, som han har skrevet i anledning af den nye udligningsreform, der blev præsenteret tirsdag

Ifølge den nye aftale skal de 11 nordjyske kommuner fremover modtage 469,8 millioner kroner i ekstra udligning, mens kommunerne i Region Hovedstaden samlet set skal af med 678 millioner kroner. Gentofte skal aflevere 164 millioner kroner, mens Rudersdal skal aflevere 115,3 millioner kroner. Københavns Kommune skal aflevere mest med 465,7 millioner kroner.

Mere taknemmelig end skadefro

Nu, hvor de mange udligningsmillioner er på vej til Nordjylland, kan Ib Grønbechs sang godt lyde en smule hoverende, men han understreger, at der altså langt hen ad vejen er tale om en oprigtig tak og så god nordjysk ironi.

- Jeg har ikke noget imod sjællændere eller københavnere, og når jeg optræder er det faktisk nemmere at optræde på Sjælland. Det er måske fordi de ikke forstår hvad jeg siger, siger han til TV 2 Nord og fortsætter:

- Men der er da forskel på landsdelene, og der har altid været noget mellem jyder og københavnere. Københavnerne synes, at vi er nogle bonderøve, og vi synes, at de råber hele tiden. Men det er nok, fordi de er så mange, at hvis de skal høres er de nødt til at tale højt.

Ib Grønbech

Folkesangeren har ikke lyst til at være én af dem, der peger fingrer og kræver flere penge fra Djævleøen, bedyrer han, men han kan godt lide at drille: 

- Da jeg var barn, sagde vi, når københavnerne kom, at nu kommer badegæsterne. For de badede jo i Vesterhavet. Det gjorde vi ikke - vi fiskede i havet. De sprang bare i. Min mor, der var fiskerkone, har aldrig badet. Hun sad altid i sin lange kjole, og jeg kunne nærmest ikke se hendes ben. Københavnerne, de hoppede bare i vandet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 22.08.48

Undersøgelse udpeger Egedal som landets bedste kommune

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

20110707-115149-L-1920x1078we

Falske indsamlere for Kræftens Bekæmpelse stjal med arme og ben: Organisation afviser tendens

19990321-140100-1-1000x613we

Borgere frygter falske indsamlere efter landsindsamling - nu undersøges sagen

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere