Nedskæringer på Nationalmuseet rammer publikum

Siden regeringen kom til i 2001, har Nationalmuseet måtte sige farvel til hele 78 medarbejdere, og det svarer til knap 15 procent af alle fastansatte, skriver dr.dk/nyheder.

Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen ville gerne kunne holde på sine medarbejdere, men museet er tvunget til at handle efter, hvor mange penge museet får tildelt fra staten.
- Derfor har vi skåret ned på antallet af særudstillinger. Herinde kræver de typisk fire til fem års koncentreret arbejde. et har vi måtte spare væk, og det er en mærkbar konsekvens, siger Per Kristian Madsen til dr.dk/nyheder.
Kulturminister Carina Christensen har til Folketinget fået foretaget en optælling af, hvor mange årsværk, eller fastansatte medarbejdere, Nationalmuseet har mistet, siden regeringen kom til i 2001. Og de nedslående tal viser, at museet havde 535 ansatte i 2001, mens statens fremmeste museum for kulturhistorie kun har 457 medarbejdere i 2008.
Museets pressede situation huer ikke socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen, der påpeger, at det museet lider på flere områder.- Nationalmuseet har måttet bruge et dårligere registreringssystem, og der er sket en forskydning af tilskuddet fra den generelle drift til puljelignende formål, fortæller Mogens Jensen til dr.dk/nyheder. Han forklarer, at når Nationalmuseet modtager penge fra puljer i stedet for til generel drift af museet, betyder det, at museets arbejde bliver politisk styret.- Derfor er det ikke længere museets medarbejderes faglige prioriteringer, der bestemmer. I stedet er det, hvad ministeren ønsker, siger Mogens Jensen.
Som eksempel nævner han klimaudstillingen på museet senere på året, der passer ind i regeringens planer med den kommende klimakonference i København.
Mogens Jensen undrer sig i det hele taget over, at ministeren tilsyneladende accepterer Nationalmuseets dårlige økonomi.
- Det er en falliterklæring for en kulturminister, der har sagt, at hendes fremmeste formål var at bevare og sikre den danske kulturarv. Nationalmuseet er statens fremmeste museum inden for bevaring, og det mangler tydeligt ressourcer, siger Mogens Jensen.
Også tidligere direktør for Nationalmuseet, Carsten U. Larsen har advaret om, at museet ikke var langt fra et kollaps, da han på fem år måtte skære 50 stillinger og spare 20 millioner kroner. Det betød bl.a., at museet måtte droppe forskningen på visse felter.
Museets nuværende direktør Per Kristian Madsen vil ikke forholde sig til, om museet har nok ressourcer. Det er op til politikerne at bestemme, mener han, selv om han selvfølgelig helst så, at museet havde så mange penge som muligt.
- Vi mener stadig, at vi har et kvalitetsniveau, der er forsvarligt. Min opgave er at tilpasse museet efter de rammer, som politikerne giver os, siger Per Kristian Madsen til dr.dk/nyheder.
Det har fredag ikke været muligt for dr.dk/nyheder at få en kommentar fra kulturminister Carina Christensen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

krusemyntegade.jpg

playHøjesteret sætter punktum i usædvanlig nabostrid

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere