Mobilmast i genboens have

Hvis din nabo giver et teleselskab ret til at opstille en mobilmast, er der reelt meget lidt, som du kan gøre, skriver Bolius.dk

Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Hvis et teleselskab vil sætte en mobilmast op i din nabos have, er der meget lidt, du kan gøre. Når først naboen har givet teleselskabet sin tilladelse, skal de nemlig blot søge kommunen om en byggetilladelse efter de almindelige byggeregler.

Det er kommet som en overraskelse for Jesper Vedelsby og hans naboer i et parcelhuskvarter i Virum nord for København. Her vil firmaet LE34 på vegne af et teleselskab betale Vedelsbys genbo for at sætte en 12 meter høj mobilmast op i hans have, og har søgt om tilladelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune. Naboerne frygter nu, at tilladelsen er ved at gå igennem.

3-4 dage til at komme med indsigelser

- For 3 måneder siden lå der et brev fra kommunen i vores postkasse. Vi kunne forstå, at der for flere år siden var blevet ansøgt om at rejse en flagstangslignende mobilmast i genboens have. Og nu fik vi så 3-4 dage til som naboer at komme med indsigelser, inden en endelig beslutning skulle træffes. Det er ikke fair, siger Jesper Vedelsby til Bolius.dk.

Naboerne nåede dog at klage og har siden fået svar, at mastens diameter er ændret fra før 24,5 til nu kun 16 cm. Sagen er ikke afgjort endnu, og centerchef for Miljø og Plan i Lyngby-Taarbæk Kommune, Sidsel Poulsen siger, at det i områder med lav bebyggelse kan være nødvendigt, at gå ind i private haver.

- Her vil vi altid stille krav om, at mobilmasten skal ligne en flagstang. Den kan ikke undgå at blive lidt tykkere, men den skal ligne en flagstang, have et flag og så videre, forklarer Sidsel Poulsen og fortsætter:

Der findes ingen regler for, hvem eller hvor selskaberne kan spørge

- Vi ønsker fra kommunens side ikke en skov af master. På den anden side synes vi også, folk skal kunne tale i mobiltelefon, siger hun til Bolius.dk.

Hos Erhvervsstyrelsen siger fuldmægtig Gregers Koldby Nielsen, at der ikke findes regler for, hvem eller hvor selskaberne kan spørge.

- Det betyder, at selskaberne også kan spørge parcelhusejere og andre, om der kan opsættes mobilmaster på en given grund, siger han.

Erhvervsstyrelsen, Kommunernes Landsforening og telebranchen opfordrer kommunerne til at indføre en mastepolitik, så reglerne bliver helt klare. Men endnu er det kun sket i få kommuner.

Ville ikke have købt huset, hvis masten havde stået ved siden af

I Virum frygter Jesper Vedelsby stadig for den høje mast, selv om den nu er blevet mindre i omfang.

- Min kone og jeg ville ikke have købt huset, hvis mobilmasten havde stået lige ved siden af. Hvis masten havde stået i en have med 14 meter høje træer, så havde vi nok ikke lagt mærke til den. Men den kommer til at stå i en have, hvor det højeste træ er 5 meter højt. Det er tydeligt, at det ikke vil ligne en flagstang. Det vil i stedet gøre området til et industrikvarter, siger han til Bolius.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik